Maitokaupparajat ja oluttyylien kirjo

Törmäsin eilen internetissä todella ärsyttävään kirjoitukseen oluen maitokaupparajan nostosta. Vaalikausi tuntuu tuovan kaikki trollit pintaan.

Tämä on berliner weisse.
Se mahtuu maitokauppaan jo nyt.
Mutta, kirjoituksessa väitetään, että maitokauppavalikoimissa on jo nyt "kattavat valikoimat" ja "paljon erilaisia mielenkiintoisia juomia kaikkialta maailmasta maistelijoiden iloksi". Ja toisekseen kommenteissa sitten puolestaan todetaan vastaiskuksi, että nosto 5,5% on "mullistava valikoiman monipuolisuuden kannalta".

On siis kaksi väitettä, joista oli epämääräinen fiilis, muttei kovempaa tietoa.
1) Maitokaupoissa on jo kattavasti erilaisia oluita 4,7% rajan kanssa. Olutharrastajan perstuntuma on, että eipähän ole.
2) Rajan nosto 5,5% lisää valikoiman monipuolisuutta huomattavasti. Tuntuu, että ehkä vähän, muttei välttämättä mainittavasti.

Tutkitaanpa. Ja nimen omaan siis katsotaan noita kahta väitettä. En tällä halua väittää mitään siitä missä alkoholia pitäisi myydä ja missä ei. Olen monopoli-keskustelussa melko vahvasti aidalla ja se on eri keskustelu se.

Vastaavia laskelmiahan on tehty ennenkin esim. olutarviosaittien oluiden kautta. Mutta kaikki näkemäni ovat keskittyneet erillisiin oluisiin. Kaupassa voi olla vaikka 2000 eri olutta, mutta jos ne ovat kaikki keskivahvaa vaaleaa lageria, ei se nyt kovin monipuolinen valikoima ole. Itselleni hyvä valikoima on mahdollisimman laaja makukirjo. Erilaiset oluttyylit kuvastavat mielestäni parhaiten oluen makukirjoa, niin tarkastellaanpa näitä väitteitä oluttyylien kautta. Koska jos nykyään on jo paljon tyylejä tarjolla, niin väite 1 pitää paikkaansa. Ja toisaalta, jos rajan nosto lisää niitä huomattavasti, niin väite 2 pitää paikkansa.

Tämä puolestaan on american barleywine.
Sitä ei tarvitse odotella maitokauppaan
nyt tai lakimuutoksen jälkeen.
Muitakin on, mutta itselleni tutuimmat ovat BJCP:n (Beer Judge Certification Program) tyylimäärittelyt, joten ne pohjaksi tähän. BJCP määrittelee tyylille alkoholipitoisuuden skaalana, esim. "3,2 - 5,5%". Kyseessä ei ole mikään satavarma ja kaiken kattava määritelmä, mutta erittäin hyvin suuntaa antava. Yksinkertaisuuden vuoksi oletan, että oluet jakautuvat skaalalle tasaisesti. Oppaan lopun erikoistyyleissä ei ole alkoholirajoja, joten jätän ne pois.

Listasin BJCP:n oluttyylit neljän kategoriaan:

Tyylit, jotka mahtuvat rajan alle kokonaan, eli teoriassa kaikki tyylin oluet saa maitokauppaan

II 
Tyylit, joissa raja on skaalan yläpuoliskolla, eli näitä saisi kauppaan suht paljon

III 
Tyylit, joissa raja on alapuoliskolla, eli näitä oluita saisi kauppaan joitakin miedompia esimerkkejä, muttei erityisen kattavasti

IV 
Tyylit, joiden oluet ovat käytännössä aina liian vahvoja maitokauppaan. Eli miedoinkin on yli rajan.

Esimerkiksi ylläoleva 3,2-5,5 menisi nykyrajalla kakkoskategoriaan, koska 4,7% on skaalan keskivälin yläpuolella.

4,7%

4,7% - rajalla jakauma on tällainen:
I - 13 tyyliä
II - 6 tyyliä
III - 36 tyyliä
IV - 47 tyyliä


I II IIIIV
American Light LagerBritish Golden AleAmerican LagerFestbier
Czech Pale LagerEnglish PorterCream AleHelles Bock
German LeichtbierIrish Red AleAmerican Wheat BeerGerman Helles Exportbier
Ordinary BitterAmerican Blonde AleInternational Pale LagerMärzen
Best BitterSaison: TableInternational Amber LagerRauchbier
Dark MildHistorical: GoseInternational Dark LagerDunkles Bock
Scottish LightCzech Premium Pale LagerKellerbier: Amber
Scottish HeavyCzech Amber LagerDoppelbock
Irish StoutCzech Dark LagerEisbock
Berliner WeisseMunich HellesBaltic Porter
Historical: LichtenheinerKölschWeizenbock
Historical: London Brown AleGerman PilsEnglish IPA
Historical: Piwo GrodziskieVienna LagerIrish Extra Stout
AltbierTropical Stout
Kellerbier: PaleForeign Extra Stout
Munich DunkelBritish Strong Ale
SchwarzbierOld Ale
WeissbierWee Heavy
Dunkles WeissbierEnglish Barleywine
Strong BitterAmerican Porter
Australian Sparkling AleAmerican Stout
British Brown AleImperial Stout
Scottish ExportAmerican IPA
Sweet StoutSpecialty IPA: Belgian IPA
Oatmeal StoutSpecialty IPA: Black IPA
American Pale AleSpecialty IPA: Brown IPA
American Amber AleSpecialty IPA: Red IPA
California CommonSpecialty IPA: Rye IPA
American Brown AleSpecialty IPA: White IPA
Flanders Red AleDouble IPA
Oud BruinAmerican Strong Ale
WitbierAmerican Barleywine
Historical: Kentucky CommonWheatwine
Historical: Pre-Prohibition LagerLambic
Historical: Pre-Prohibition PorterGueuze
Historical: RoggenbierFruit Lambic
Belgian Pale Ale
Bière de Garde
Belgian Blond Ale
Saison: Standard
Saison: Super
Belgian Golden Strong Ale
Trappist Single
Belgian Dubbel
Belgian Tripel
Belgian Dark Strong Ale
Historical: Sahti

103:sta tyylistä lähes puolet on sellaisia, ettei niitä saa kauppaan myyntiin lainkaan. Lopuistakin suurin osa on miedoimpien esimerkkien varassa. Eli vastaus väitteeseen 1: Ei, maitokaupan valikoima ei voi olla "kattava" nykyisellä rajalla.


5,5%

5,5% - rajalla jakauma on tällainen:
I - 34 tyyliä
II - 24 tyyliä
III - 19 tyyliä
IV - 25 tyyliä


IIIIIIIV
American Light LagerCream AleEnglish IPAFestbier
American LagerInternational Pale LagerIrish Extra StoutHelles Bock
American Wheat BeerInternational Amber LagerTropical StoutMärzen
Czech Pale LagerInternational Dark LagerBritish Strong AleDunkles Bock
Munich HellesCzech Premium Pale LagerOld AleDoppelbock
German LeichtbierCzech Amber LagerAmerican PorterEisbock
KölschCzech Dark LagerAmerican StoutBaltic Porter
German PilsGerman Helles ExportbierAmerican IPAWeizenbock
Vienna LagerRauchbierSpecialty IPA: Black IPAForeign Extra Stout
AltbierMunich DunkelSpecialty IPA: Brown IPAWee Heavy
Kellerbier: PaleWeissbierSpecialty IPA: Red IPAEnglish Barleywine
Kellerbier: AmberDunkles WeissbierSpecialty IPA: Rye IPAImperial Stout
SchwarzbierStrong BitterSpecialty IPA: White IPASpecialty IPA: Belgian IPA
Ordinary BitterAustralian Sparkling AleFlanders Red AleDouble IPA
Best BitterScottish ExportOud BruinAmerican Strong Ale
British Golden AleSweet StoutLambicAmerican Barleywine
Dark MildOatmeal StoutGueuzeWheatwine
British Brown AleAmerican Pale AleFruit LambicBière de Garde
English PorterAmerican Amber AleSaison: StandardBelgian Blond Ale
Scottish LightAmerican Brown AleSaison: Super
Scottish HeavyTrappist SingleBelgian Golden Strong Ale
Irish Red AleHistorical: Pre-Prohibition LagerBelgian Dubbel
Irish StoutHistorical: Pre-Prohibition PorterBelgian Tripel
American Blonde AleHistorical: RoggenbierBelgian Dark Strong Ale
California CommonHistorical: Sahti
Berliner Weisse
Witbier
Belgian Pale Ale
Saison: Table
Historical: Gose
Historical: Kentucky Common
Historical: Lichtenheiner
Historical: London Brown Ale
Historical: Piwo Grodziskie


Ohoh, tämä hämmästytti itsenikin. Yhtäkkiä yli 50% tyyleistä on on kahdessa ensimmäisessä lohkossa. Eli vastauksena väitteeseen 2: Kyllä, nosto 5,5% lisää monipuolisuutta huomattavasti.

En nyt lähde tässä puimaan sitä, lisääkö nosto valikoimaa sellaisiin tyyleihin, joita ihmiset sinne haluaisivat. Se on makuasia se. Joka tapauksessa maitokaupan mahdollisuus tyylikirjoon paranee huomattavasti.

PS: Jos ihmettelet listoja sillä silmällä, että "Onko muka noin paljon erityylisiä oluita?", niin kyllä. Kyllä on. Tervetuloa maailman monipuolisimman juoman pariin.

Kommentit

  1. Jumalauta rakastan sitä, kun mutuilusta siivutetaan vauvaläskit veke timantinkovilla luvuilla ja yksinkertaisella taulukkolaskennalla. Tämä taulukko antaa enemmän konkretiaa kuin n. 95% aiheen ympäriltä käydystä aikaisemmasta keskustelusta.

    5/5 duunia, ehkä peräti 5/7.

    VastaaPoista
  2. Toisaalta tässä on se ongelma, jonka itsekin tietysti vanhana kettuna tiedostat, että BJCP:n tyylinen hiuksenhieno oluttyylien jaottelu noin 125:een eri tyyliin tuottaa eri tuloksen kuin vaikka tusinan verran perustyylejä. Eli omakohtaisesti ilmaistuna, minulle esim. belgialainen tripel on noin 10-20 kertaa tärkeämpi olutlaatu kuin Historical: Kentucky Common, Historical: Pre-Prohibition Lager ja vielä parikymmentä muuta oudokkia. No, siitä huolimatta hyvä kirjoitus - faktat pöytään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieltä se tuli, mitä odotinkin, tyylidebatti. :) Eihän se selvä ole tietenkään, ja tämän voi eri jaotuksin tulkita eri tavoin. En nyt jaksanut lähteä summailemaan laajempiin tyyleihin, vaan nopeasti nappasin suoraan ohjeesta. Etenkin kun niissä yhdistelyissä on sitten omat kiistansa.

      Tottakai on vahva kysymys, että onko tyylit keskenään vertailtavissa. BJCP:llä on paljonkin ongelmia siinä, että joku juttu on jaettu viiteen alakategoriaan ja toinen yhtä jaettavissa oleva pidetty yhtenä pakettina. Esim. Bittereissä koko jaottelu on ihan alueellisen/historiallisen taustan eikä järjen sanelema.

      Mietin itse asiassa historical-tyylien (ja specialty-ipojen) pois jättämistä, mutta kun niissä oli gose, joka on supersuosittu nykyään, niin jätin. Ja toki sahti näin kotimaisittain.

      Mutta, kuten sanottua, eihän nämä mitään jumalan sanaa ole, lähinnä havainnollistamaan.

      Poista
    2. Tyylidebatin tuloa ei voi estää! :) Mutta en lähtenyt käymään sitä tällä kertaa sen itsensä vuoksi, vaan poliittisen päämäärän: tripel R-kioskeihin!

      Poista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.