Samuel Smith's -viikko: Oatmeal Stout

Oatmeal Stout
Panimo: Samuel Smith's Brewery
Maa: Englanti

Tyyli: Oatmeal Stout
Alkoholia: 5%

Pisteet: 5/5
Lyhyesti: Kaurapuurostoutien malliesimerkki.

Yorkshiren vanhimman tuotannon erikoisuuksiin kuuluu alkuperäisen kaivoveden lisäksi myös ns. "Yorkshire Square", joka on vanha käyttämistekniikka, jossa vierre on kaksikerroksisessa käymisastiassa. Hiiva nousee käydessä toiseen kerrokseen, mutta pidetään mukana pumppaamalla käyvä vierre sekaan. Lopuksi hiiva kuitenkin erottuu kerrosrakenteen ansiosta pois. Menetelmää käyttää enää muutama panimo ja niistä Samuel Smith's käyttää alkuperäisiä neliön mallisia kivisiä käymisastioita, siinä missä muut ovat jo siirtyneet modernimpiin versioihin.

Panimon mielestä tästä tietenkin seuraa kaikkea jännittävää. Pullojen takaetikettien mukaan alkuperäinen kaivovesi ja Yorkshire Square -käyttäminen tuovat jokaiseen olueen jotain juuri siihen sopivaa. Brown Alesta tulee "relatively dry", India Alesta "exceptionally full-flavored complex ale" ja tästä Oatmeal Stoutista "almost opaque, wonderfully silky and smooth textured". Noh, ehkä muillakin seikoilla on makuun vaikutusta, vaikkei sitä kerrotakaan...

Oatmeal Stout eli kaurapuuro stout on tyylinä siis stout, jossa on käytetty kauraa. Kaura tuo olueen pehmeyttä ja paksuutta, kai sitä puuroksikin voi sanoa,

Tuoksu on puhdasta mallassiirappia ja paahteisuutta. Suutuntuma aluksi yllättävän kova, mutta pehmenee sitten nopeasti hieman öljyiseksi, viisiprosenttisena oluena aivan mahtavan pehmeäksi rungoksi. Maku vahvuisekseen aavistuksen alkoholinen, hieman tervainen, paahteen pitäessä luonnollisesti suurinta roolia. Loppua kohti paahteen alta löytyy enemmän tasoja, makeaa mausteisuutta tuettuna jälkipotkun oikein lempeällä mutta selkeällä katkeroinnilla.

Eipä näistä nyt tunnu löytyvän juurikaan haukuttavaa. Tyylissään täysin maailmanluokan tapaus.

Samuel Smith's Brewery

Kommentit