Kuten aiemmin, yritin pohjata Garrett Oliveriin, mutta ukosta ei irronnut tällä kertaa liiemmin apuja. Lähinnä isolle belgille suositeltiin vastavoimaksi voimakkaita lihoja ja reduktiokastikkeita.
Ankaran googlauksen ja tutkinnan jälkeen päädyin tekemään oluelle ensimmäiseksi pariksi belgialaisen klassikon Carbonnade á la Flamanden. Kyseessä on yksinkertainen naudanliha-sipulipata, jonka nimi olisi Savossa luultavasti "kaljasipulj'-soossi" tjsp., mutta ranskaksi kaikki kuulostaa fiinimmältä. Liemeen käytetään tummaa belgiolutta. Koska paritan ruuan sinisen Chimayn kanssa, käytän tietenkin liemessä samaista olutta eri pullosta.
Englantilainen keittiö on tunnettu siitä, että sen ideoita kannattaa kuunnella. |
Jälkiruuaksi kävin kyselemässä Lentävästä Lehmästä josko olisi luostarin omia juustoja, mutta ei löytynyt. Stockalta olen joskus vuosia sitten Chimayn juustoa tuurilla ostanut. En jaksanut vaivaantua sinne pettymään toista kertaa kun kerran perin pätevän juustotiskin edessä jo olin. Niinpä valitsin pariksi sinihomejuustoa, tarkemmin sanoen (juustonaisten suosituksella) suolaista ja melko voimakasta gorgonzolaa. Kaupassa sain kuitenkin älyttömämmän idean ja nappasin jälkiruuaksi suklaa-nougat-jäätelöä. Joku suklaakastike sille olisi ollut ehkä paikallaan myös, mutta koska suunnittelin jäätelöjälkiruokaa n. kaksi sekuntia, kastiketta ei syntynyt.
Perunaa ja lihakastiketta, perusasioiden äärellä. |
Carbonnade á la Flamande osoittautuikin melko pirun hyväksi padaksi ja tulee tehtyä uudestaan aika varmasti. Täyteläinen talviruoka, jossa on pieni hapan täräys. Käytin lihana naudan rintaa, jonka luita sai hyödynnettyä liemessä ja padassa itsessäänkin. Perinteisesti käytetään (??) kai niskaa. Ruoka oikein huutaa, että sen pitäisi antaa olla jääkaapissa yön yli parantuakseen. Siihen ei kuitenkaan ollut aikaa. Kaveriksi perinteiset keitinpotut ja väriksi marinoitua punakaalia. Ei ehkä tavallisin kasvispari tuo punakaali, mutta sitä nyt sattui olemaan.
Chimayta oli melkein kokonainen pikkupullo jo padassa. Eikä niin yllättäen isomman pullon sisältö toimi myös juomana lihan kanssa mainiosti. Tällä kertaa olut ei niinkään antanut ruualle mitään lisää. Ruoka seisoi vahvasti omilla jaloillaan, tuhtina läpi koko koitoksen. Sen sijaan oluen hedelmäisyys korostui todella miellyttävästi ja muutenkin mainiosta oluesta tuli parempi. Marmite-leivätkin sopivat suolaisessa tököttiydessään hyvin hedelmän ja leikkaavan hiilihappoisuuden pariksi. Siiderin omenaisuus ei oikein nautaa palvellut, mutta perunan ja kastikkeen kanssa yhteissävel löytyi paremmin.
Sen sijaan siideri pariintui aivan häiriintyneen loistavasti marmite-leipien kanssa. Oli jopa päivän paras kombo. Hankala sanoa tarkkaan mikä siitä teki niin hyvän. Jokin omenan makeudessa ja marmiten suolaisessa omituisessa täyteläisyydessä vain pelasi.
Juomat ja pettymysten gorgonzola. |
Jäätelö onneksi pelasti jälkiruokapuolen. Nougat ja suklaa ja chimayn hedelmäisyys tanssivat hyvin yhdessä. Ei mitään maailmoja räjäyttävää, mutta oikein hyvää. Huoneenlämpöinen siideri ja kylmä jäätelö olivat todella perverssi yhdistelmä. Yhtaikaa lämmintä ja kylmää, pähkinää, omenaa, poreilua, suklaata ja sokeria sai makuaistin hyvällä tavalla sekaisin.
Luostarin kuningasolut oli belgi-comfort-foodin kanssa oikein toimivaa, olihan sitä ruuassa itsessäänkin. Parhaimmaksi kokemukseksi tästä koko Chimay-ruljanssista jäi kuitenkin ehdottomasti tripel ja yrttinen risotto-makkara-kombo. Ja tuo ylimääräisenä vieraana tullut siideri+marmite-juttu, joka silti kaikessa häiriintyneisyydessään ei välttämättä liity aivan vakiokasvoksi ruokapöytääni.
Tästä tähän.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.