Liefmans Oud Bruin ja hapanolutkastike

Oud Bruin
Panimo: Liefmans (Duvel Moorgat)
Maa: Belgia

Tyyli: Hapanolut (Flanderin ruskea)
Alkoholia: 5%

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Maukas hedelmäisen kirpeä, mutta melko yksioikoinen hapanolut.

Oudenaarden klassisen hapanolutpanimon lippulaiva-tuote Goudenband tuli arvioitua syssymmällä, nyt vuoroon samaisen orkesterin perusversio Oud Bruin eli vanha ruskea. "Oud Bruin" on synonyymi Flanderin ruskealle, eli juuri tämän kaltaiselle hapanoluttyylille. Goudenband on saman tyylinen olut, mutta voimakkaampi versio. 1600-luvulta asti toimineen Liefmansin Oud Bruinia voinee pitää jossain määrin tyylin isänä.

Ruskea olut, pieni suhteellisen lyhytikäinen vaahto. Kepeän kirsikkainen ja marjainen tuoksu, makeaa hieman suklaakohvehtimaista aromia tulee jostain taustalta. Keskipaksu runko, terävä happamuus.

Maku on aika suora, käytännössä makean hedelmäisyyden läpi työntyy pääesiintyjäksi kirpeä miellyttävä happamuus, joka jää myös jälkimakuun. Pientä portviinimäisyyttä ja rusinaisuutta. Hyvä hapanolut, muttei missään nimessä pärjää saman panimon Goudenbandille. 3/5

Mutta eipä lopeteta tämän oluen kanssa pelaamista pelkkään maisteluun.

Perusainekset
Joulun viihteeksi ajattelin jakaa kuun alulla oppimani olutreseptin. Kävin työväenopiston kastikekurssilla ja siellä opettaja Jouko Sirenius valisti mm. hyperklassisen ranskalaisen voikastikkeen beurre blancin tekemisessä, Perinteisestihän kastike tehdään sekoittamalla voita viini ja/tai viinietikka-reduktioon. Nyt se tehtiin sellaisella twistillä, että valkoviini oli korvattu vehnäoluella (Nokian Elowehnällä), josta tietysti innostuin miettimään mitä muuta olutta voisi käyttää. Koska kastike on sitruunamehun vuoksi hieman kirpeä, ajatus vei hapanolueen. Pakko testata.

Nimi kuulostaa hienolta, mutta se johtuu vain ranskankielestä. Siinä on kieli joka saa paistetut nakit kuulostamaan gourmelta (saucisse frite?). Beurre blanc on siis "valkoinen voi" suomeksi. En ollut koskaan tehnyt sitä itse, koska elin harhassa, että kaikki ranskalaiset voikastikkeet ovat hankalia tehdä ja helppo pilata. Niin ne ovatkin, mutta tämä ei, koska tässä ei ole kananmunaa. Kastike on helppo, mutta ottaa tovin aikaa ja vaivaa. Sopii perinteisesti kalalle, mutta kokeilisin kyllä jollekin muullekin vähärasvaiselle lihalle.

Alussa.
Kun kysyin, opettaja tuumaili, että hapanoluen kanssa kannattanee käyttää vähemmän sitruunamehua, mutta tietenkin unohdin vähentää sitä tekovaiheessa. Hyvä kastikkeesta kuitenkin tuli. Joissain resepteissä käytetään sitruunamehua ja etikkaa, joten pieni lisähappamuus oluesta ei kastiketta mitenkään pilannut, ainakaan minulle. Myös kermatilkka jäi pois, mutta sitäkään ei tunnu kaikki beurre blanc -reseptit käyttävän.


Käytän hapanoluena siis Liefmansin Oud Bruinia, koska sitä sattui olemaan hyllyssä. Muutkin oluet toiminee. Kun asiaa miettii niin Gueuze lambicit voisivat toimia tosi hyvin. Joka tapauksessa käy siis Alkosta haluamaasi hapanolutta. Hah! Jouluaprillia! Ei siellä ole. Tilaa siis netistä haluamaasi hapanolutta, josta tehdä kastiketta. Käytä haluamaasi reseptiä, niitä on netti pullollaan, ja korvaa viini oluella. Alla kuitenkin itse käyttämäni.

Huom! Kuvissa teen puolikkaan annoksen. 
2 pikkusalottia (tai 1 banaanisalotti)
2 rkl sitruunamehua
1 dl hapanolutta (Liefmans Oud Bruin)
tilkka kuohukermaa
125 g voita kuutioina
suolaa, pippuria 
Tekovaiheet:
1. Keittele pienessä kattilassa etikka, olut ja salotit kasaan niin, että nestemäärä suurin piirtein puolittuu.
2. Lisää luraus kermaa. Kiehauta.
(2b.) Tässä välissä nesteestä voi siivilöidä salotit pois jos haluaa kauniin tasaisen kastikkeen.
3. Ota kattila pois lämmöltä ja sulata voi pikkuhiljaa sekaan, muutama kuutio kerrallaan, jatkuvasti voimakkaasti sekoittaen. Käytä hetki välillä lämmöllä jos menee liian viileäksi, eikä voi meinaa sulaa.
4. Maista ja mausta.

Lopputulos.
Tummana oluena Liefmans oud bruin antaa kastikkeeseen toki hieman väriä, joten beurre blancina tätä voi olla ruokasnobeille vähän hankala myydä. Kastikkeeseen tulee hieman hedelmäistä makua oluesta verrattuna vehnäolutversioon ja oli hyvää ainakin possunfileen kanssa. Ehkä kinkunkin?

Tuopillinen lähtee nyt joulutauolle. Hapanta joulua!

Kommentit