Kameran hassu filtteri oli vahingossa päällä ottaessani ensimmäistä kuvaa. Se sopi henkilökunnan paitoihin hyvin. |
Tommyknockerit eli Stephen Kingin kirjan suomennosta mukaillen "Kolkuttajat" ovat ikivanha mainareiden legenda. Eräänlaisia maahisia, jotka koputtelullaan johtavat kaivosmiehiä harhaan ja myös vinkkaavat vaaroista. Tommyknocker Brewery on sen sijaan panimo vanhassa kultaryntäyksen synnyttämässä kaivoskaupungissa Idaho Springsissä Coloradossa lähellä Denveriä. Miksi Idaho Springs on Coloradossa, eikä Idahossa,
Tämä baarikuvio tuntuu aika kummalta päällisin puolin. Suomalainen pienehkö pubiketju Delifox ja amerikkalaisen pikkukaupungin pieni panimo. Delifoxin ja Servaalin tyypit olivat törmänneet panimoon Great American Beer Festivalilla ja tykänneet panimon ilmeestä ja meiningistä ja siitä yhteistyökuvio oli lähtenyt syntymään. Delifox kun oli halunnut pienpanimobuumin nimissä kehittää jotain tuoretta baarikuviota, uhraamatta sille kuitenkaan toimivaa Kalaravintola-ketjuaan. Niinpä syntyi melko uniikki kombo: Amerikkalaisen pienpanimon mukaan brändätty baari Suomessa. Kuulemma ainoa laatuaan jopa Euroopassa.
Tommyknocker on siis amerikkalaisittain hyvinkin pieni panimo 15000 "barrelin" vuosituotannolla eli, jos nyt en aivan väärin laske, hieman pienempi kuin Nokian Panimo Suomessa. Kasvu on 20 vuoden aikana ollut buumista huolimatta hillittyä eikä muutosta juuri nykyistä isommaksi ole juuri suunniteltu. Panimomestari Indrehus kertoi tämän johtuvan siitä, että panimon uniikkius liittyy läheisesti vuoriin ja niiden sulamisvesiin tehtyyn olueen, eikä kasvu oikein ole mahdollista ilman, että siitä menetettäisiin jotain.
Panimomestari Steve Indrehus oli tullut Idaho Springsistä esittelemään panimoaan. |
Valikoimassa on luonnollisesti runsaasti Tommyknockerin oluita niin pullossa kuin hanassakin. Hanoissa oluita oli viisi ja muutama kotimainen hana, joista ei muuten yksikään ollut kurabulkkia, mikä oli hyvin virkistävä poikkeus. Testasin maistiaisina panimon oluista muutaman ja kaikki vaikuttivat maukkailta ja hyvin juotavilta oluilta, mitä nyt sitruunamaustettu vehnä ale jäi vähän laimean simamaiseksi kokemukseksi. Erityisesti Pick Axe IPA oli miellyttävän pehmeästi humalointinsa esiin tuova jenkki-IPA, panimon oma klassikko Maple Nut Brown oikein toimiva melko brittityylinen brown ale ja Oatmeal Stout pehmeän maltainen stout. No-nonsense.
Tommyknocker tekee myös ameriikan limsaa eli root beeria ja erilaisia cream soda -juomia. |
Oikein mukavan oloinen baari, tervetullut lisä Helsingin baariskeneen. Leppoisampi kuin vähän pönöttävä (joskin muuten mainio) Bier-Bier, hillitympi kuin räikeän craft-henkinen Brewdog ja modernimpi kuin perinteikkäämpi pubi Black Door. Seuraava vastaava paikka oli jo jollakin asteella suunnitteilla ja isompana. Hyvä niin. Tosin Punavuoren olutbaarikiintiön luulisi olevan jo aika täytetty.
PS: Maistoin myös Donut Islandin/Hiiden Tres Bonesille tekemän Broken Bones -oluen ja se oli melko lailla mainio sekin. Sorachi Ace -humaloitu "jenkkisaison" eli "farmhouse ale". Kannattaa kiirehtiä jos kiehtoo, olutta oli jäänyt Tres Bonesin pullojen ulkopuolelle noin kymmenisen kegiä ja se on harvoissa baareissa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.