Itse en oikein ole koskaan ollut mikään mahdottoman suuri karjalanpaistin ystävä, mutta alkanut lämmetä sille vanhentuessani hieman. Maut ovat ruuassa hyvin mietoja, lähinnä maustepippurisia. Parhaimmillaan paisti mielestäni on kun siihen on saatu aikaiseksi erityisen runsasmakuinen liemi ja se imeytyy perunoihin.
Karjalanpaistilihana kaupassa myytävät pakkaukset ovat yleensä 60% possua ja 40% nautaa. Divarista hiljan kaivelemani Matti Räsäsen "Savokarjalainen ateria" vuodelta 1980, kuitenkin mainitsee suhteeksi 1/3 possua, 2/3 nautaa ja kaikki muutkin reseptit, jotka eivät käytä lihana suoraan "karjalanpaistilihoja" tuntuvat suosivan enempi nautaa. Niinpä otin kauppahallilta suurinpiirtein suhteella 60/40 nautaa ja sikaa. Tosin kirja mainitsee, että perinteisesti lihana on voitu käyttää näiden lisäksi mm. vasikkaa, lammasta, hirveä, jänistä tai jopa maksaa, munuaista ja sydäntä. Se mikä perinteiseksi kuitenkin useimmiten koetaan ja valmistetaan lienee kuitenkin ihan vain nautaa ja sikaa.
Onnea on pienet tutun ihmisen kasvattamat sipulit. |
Olutpariksi yksi ilmiselvä vaihtoehto olisi pilsner, mutta pilsnerin tai muun vähän rapsakamman vaalean lagerin yleiskäyttöisyys ruokajuomana perustuu useimmiten siihen, että ne purevat rasvan läpi ja puhdistavat suun. Halusin löytää parin, joka puhdistamisen sijaan ennemminkin tukisi ruuan makuja. Kevyen karamellinen olut kuten dunkel tai brown ale toimii usein paistetun lihan kanssa tällaisena, mutta päätin hyljätä nekin. Tosin lähinnä koska en löytänyt tähän hätään mitään järjellistä brown alea tai sitä tiettyä dunkelia mitä etsin (Weltenburgeria). Niinpä kokeilin vähän muuta.
Ensimmäinen vaihtoehto oli jyrkemmästä päästä, eli porilainen doppelbock Beer Hunter's Mufloni Muflonator. Tämä oli vähän niin kuin sillä dunkelin ajatusmaailmalla valittu, mutta paahteisempi ja tuhdimpi. Toiseksi valikoitui Maku Saison, sillä olen huomannut saisoneiden toimivan lähes kaikkien miedompien ja vähän yrttisten tai mausteisten ruokien parina. Toivoin josko se löytäisi kumppanin maustepippurista ja olisi muuten pilsnermäisen kepeä ja raikas. Kolmanneksi täysin siihen karamelliin perustuen makea skotti-henkinen bitter Belhavenin St.Andrew's. Se ei ole aivan niin toffeemaltainen kuin perus-skotit, mutta runsaampi kuin perusbitterit.
Ehkä silti se dunkel.
Kyllä tuli nälkä, herkullisen näkoinen ruoka. Itse tykkään porkkanan korvata osittain lantulla ja palsternakalla.
VastaaPoista---BeerRambler