Roti-leipää ja dal makhania. Takaa pilkistää myös paneer bhurji. |
Koska pidän tätä blogia ja Rashmi pitää omaansa, ajatus alkoi tietysti liikkua, että mitenkähän voitaisiin tehdä jonkinlainen yhteistyökuvio. Juomaa ja ruokaa... niitähän voisi nauttia yhdessä! Hieman epäröin moisen mullistavan kerettiläisyyden edessä, mutta päätimme sitten tehdä parituskokeiluja. Intiassa kun ei ole mitään erityisen voimakasta olutkulttuuria historiallisestikaan, jos ei brittien tuontitavaraa lasketa tai moderneja mielenkiinnottomia peruslagereita kuten Kingfisher, niin mitään oletuspareja näille ei juurikaan ole. Ajattelimme yksinkertaista järjestelyä: Rashmi valitsee ruuan, minä keksin sille pari olutparia joita koettaa.
Ensimmäisenä otettiin testiin Dal Makhani. Dal viittaa linsseihin ja siitä tehtyihin muhennoksen omaisiin ruokiin. Makhani puolestaan tarkoittaa voita. Eli voilinssejä, noin karkeasti suomennettuna. Kotimaisittain voisi olettaa, että siinä on voita ja linssejä, mutta intiassa toki tähän laitetaan hyvä töräys yrttejä ja mausteita. Suomalaiseen perinneruokaa verrattuna ihan tuhottomasti, mutta sikäläisittäin aika hennosti. Mikään tulinen sapuska kyseessä ei ole. Tarkemman reseptin voi lukea tietty Rashmin blogista.
Ensimmäisenä dal makhanin kanssa maistettu saison oli hirmuinen pettymys. Ei toimi sitten yhtään. Jotenkin ruoka korostaa katkeruutta ja tunkkaisuutta esiin kovasti ja kokonaisuus on vain epämiellyttävä. Paneerin kanssa saison sitten näyttää kyntensä. Täydellistä. Poreileva olemus iskee juuston läpi ja hedelmäinen, pippurinen yrttisyys toimii raikkaiden mausteiden kanssa upeasti. Suorastaan hämmentävää, kuinka eri tavoin olut toimi kahden ruuan kanssa.
Dubbelin belgihiivan hedelmä- ja mauste-esterit ja tuhti maltaisuus oli aavistuksen liian voimakasta lihaiselle dal makhanille ja aivan liian voimakasta paneerille. Olisi pitänyt seurata ensimmäistä aavistustani ja ottaa pariksi hyvä dunkel, olisi osunut ehkä paremmin. Nyt dubbel meni hieman hukkaan, vaikka ei se dal makhanin kanssa mitään pahaakaan ollut.
Sekä Sihteeri, että No Rice & Curry toimivat molempien ruokien kanssa oikeastaan yhtä hyvin, jos nyt ei mitenkään superihmeellisesti. Molemmilla oli raikas suuta puhdistava vaikutus, humaloidummalla lagerilla hieman vahvempi sellainen. Sihteerin mausteet hieman tukivat ruokien mausteita ja niin teki tanskalaisen sitrushumalointikin. Näinpä näihin kääntyy suositus jos molemmille ruuille pitää juoma valita. Jos pakko olisi valita vain yksi, kääntyisin ehkä "India Pale Lagerin" pariin. Sen sijaan pelkälle paneer bhurjille kaveriksi ehdottomasti hyvä saison.
Jälkiruuaksi tuli vielä yllätyksenä Mango Shrikhand-Anrakhand, jolle en ollut oluita valinnut lainkaan, mutta tasapainoisen makeaa ja hapanta jogurtti-mango-jälkkäriä voi suositella ilman oluttakin.
Vastaavia intiaparituksia tulee varmaan myöhemmin taas uudestaan.
Kiitos Rashmin mainion blogin esiintuomisesta! Heti alkoi svadhishthana tykyttämään...
VastaaPoista