Alkon jouluoluet 2017 (tai noh, ainakin osa)



Alko pruuvasi jouluoluitaan (ja muita uutuuksiaan) taas. Bloggarille tuli nyt pahasti elämä tielle ja en yksinkertaisesti ehtinyt käymään koko pruuvia läpi, kun piti jo olla matkalla muualle. Oluita oli nimittäin suht runsaasti. Alko on huomattavasti kehittynyt oluthommissa viimeisten vuosien aikana. Joku pruuvissa mutisikin, että "kyllä ennen oli helppoa, kun oli vain 4-5 olutta testattavana".

Ihan hyvän kokoisen lohkon ehdin kuitenkin käydä läpi. Aika paljon setissä oli vanhoja tuttuja ja kellon kuumottaessa aloin skippailemaan sellaiset tutut, jotka ovat vuodesta toiseen paikalla, mutta ei auttanut.

Bohemia Regent Zimni Speciál
Tsekkilageria vanhalta tutulta panimolta. Zimni tarkoittaa talvea eli talviolut kyseessä vaikka sokkomaistaessa ei ehkä mitään erityistä talvisuutta löytäisikään. Maltainen, kepeän diasetyylin ja humaloinnin kanssa jotenkin hunajainen, yrttinen tuhdin tuntuinen lager kuitenkin vaikka voltteja on vain 5%. Alkoholikin häivähtää. Helpohki selkeän yrttisellä humalalla tasapainotettu suhteellisen täyteläinen ja silti rapsakka. Pilsiksi sanoisin.

Weltenburger Kloster Winter-Traum
"Talviunelma" yhdeltä maailman vanhimmista panimoista on puolitumma lager, sanoisiko tätä nyt wieniläistyyliseksi. Tuoksultaan mieto, yrttistä saksahumalaa siinä kuitenkin on. Muhkea mallasrunko, paahtoleipäinen, karamellinen tunnelma. Selkeä, ruokajuomaksi sopiva.

Stallhagen Julbock
Julbock on perinteisesti ollut ahvenanmaalaisten parhaimmistoa. Eipä se siitä miksikään ole muuttunut. Suklaata, leipää, kahvisuuttakin. Bockiksi aika paahteinen, miltei porterinen tuoksu, jossa lempeä paahde juhlii. Suussa aika hiilihappoinen, terävä ja mausteisen eläväinen maku maltaan päällä. Olut on maultaan ja fiilikseltään tuoksuaan kevyempi, syvän maltaisuuden ollessa silti pääasia.

Prykmestar TalviBock
Uudenkaupungin versio sitten. Maltainen, karamellisuklainen tuoksu, mausteinen humalointi. Erittäin pehmeä, lempeä, syvän karamellimaltainen ja suklainen fiilis maun puolella. Hieno tasapaino. Herkullinen. Olisi pruuvissa maistelemistani paras bock, jos ei olisi...

Ayinger Winter Bock
...talvibockien ruhtinasta eli Ayingerin klassikkoa. Tämähän on siis samaa tavaraa kuin panimon klassikko-tuplapukki Celebrator. Pehmeä, paahteinen, leipäinen, muhkean maltainen. Maltaasta löytyy tasoja vaikka muille jakaa, humalointi on tasapainotettu juuri täydellisesti pitämään makeus aisoissa, mutta muuten se ei ihan kauheasti esiin tulee. Klassikko syystä.

La Trappe Witte Trappist
Hollantilaisen trappistipanimon tulkinta witbieristä. Erittäin korianteri-sitruksinen tuoksu, paljon muuta siihen joukkoon ei mahdukaan, mitä nyt hieman vehnäleipää. Makeahko, pehmeä, erittäin hyvä ja hyvin mausteinen wit.

Erdinger Schneeweisse
"Lumivalkea" hefeweisse, ehkä Saksan tylsimmältä vehnäolutpuljulta, jos ne nyt eivät mitään jännityksen ytimiä ole muutenkaan. Tässä on hämmentävä mielleyhtymä tuoksussa. Tuoksuu jollekin asialle lapsuuden joulussa. Jouluoluelle se on toki hyvästä, mutta epäilen, ettei kaikille sitä mielleyhtymää tule. Se on nimittäin sellainen vähän vinyylisen hedelmäinen tuoksu. Varmaan joku 80-luvun syöpää levittänyt action-figuuri on tuoksunut oudosti tältä. He-man, sinäkö se olet? Muuten hyvin hedelmäinen, mausteinen, karamellinenkin, perus-hefeä vähän tummempi versiointi. Ok.

Mikkeller Do They Know It's Christmas?
Hei! Mikkellerin esittelytekstissä ei enää kerrota sen olevan pienpanimo Kööpenhaminassa. Edistystä! Kysymys nimessä on esitetty varmaan Mikkellerille itselleen. Ei tässä nimittäin mitään erityisen jouluista ole. Metsäistä, hedelmäistä jenkkihumalaa, karamellia, pippuria. Varsin karamellimaltainen ja rapsakasti katkeroitu tyypilliseen Mikkellerin jenkkihumaloituun tyyliin tehty Amber Ale.

Mustan Virran Santa Olaf Christmas Ale
Joulupukiksi tälläytynyt Olavi on ruskea. Tai siis brown ale. Suklainen, mallas edellä ajava tuoksu. Leipää ja vähän hapettuneisuutta, märkää koiraa. Hyvin kevyt, vetisen puolelle kääntyvä. Erittäin juotava ja kivan maltainen, miedon makuinen olut. Vähän velton lötkö fiilis jää silti. Tosin kyseessä on pubiolut, jota joisi mielummin pintista kuin maistelulasista.

Flying Dutchman Nuts Freezing Frost Biting Tongue on Frozen Pole IPA
De Waalin Ronaldin kiertolaispanimon oluiden nimistä ei puutu pituutta. Panimo on omissa kirjoissani saavuttanut aseman aika laatureseptinikkarina, sen verran kivasti näissä yleensä on palaset kohdillaan. Niin nytkin. Pihkaa, metsää, kuusipuuta. Pehmeän täyteläinen runko, erinomaisesti tasapainotettu katkero, jopa niin miedoksi jää, että nippa nappa sanooko tätä IPAksi lainkaan. Karamellimallas on hyvin esillä. Ei tässäkään nyt mitään erityisen talvista ole, mutta oikein toimiva olut.

Insanely Bad Elf
Ridgewayn tonttusarjan vahvin se vain porskuttaa Alkon joulusetissä vuodesta toiseen. Huimat 11,2% ja siihen nähden Alkon hinnaksi melko hillitty 4,49€ varmaan saa tietyn porukan ostamaan. Liuotinmainen, viinainen, hedelmäkakkuinen tuoksu. Hedelmäliköörinen, makea olut, jossa on alkoholinen polte. Lopulta tämä on vahvuisekseen brittialeksi ihan ok, mutta aika tylsä ja turhan alkoholinen. Pitäisiköhän tätä piruuttaan kypsyttää jo viimein...

Brewdog Hoppy Christmas
Brewdog on jouluoluensa kanssa vähän samoilla linjoilla kuin Mikkeller. Jenkkihumalasta sellaista polttoöljyyn kääntyvää pihkaisuutta, appelsiinia, makeita hedelmiä. Vahvuisekseen (7,2%) aika löysä ja yllättävän helppo. Maltainen karamellinen kulma, jossa hedelmäinen humala on lopulta tuomassa mukaan selkeän hedelmän, muuten lähinnä tukiroolissa. Katkerointi on aika mieto, etenkin nimeen nähden.

Bryggeri Winter Ale
Tästä tulee jotenkin mieleen, että se on monen erilaisen talvioluen hämärä hybridi. Hyvin leipäinen tuoksu, suklaata myös. Liukas, keskitäyteläinen suutuntuma. Maku ottaa sitten maltaisuudesta tiukan vasemman mausteiseen, marjaiseenkin kulmaan. Ruokaolut.

St. Feuillien Cuvée de Noël
Jos muissa talvioluissa mausteisuus tulee usein muista ainesosista, St.Feuillienilla ei mietitä vaan maustetaan ihan ronskilla kädellä. Hyvin mausteinen, anista, fenkolia nyt ainakin. Ne eivät juuri meinaa muuta päästää tuoksusta läpi. Hedelmää ja alkoholia kuitenkin tulee. Maun puolella sama meininki, mutta makeus ottaa siirappista luonnetta. Kyllähän tätä yhden juo, jos tällaisesta tykkää.

Shepherd Neame Christmas Ale
Klassikkopanimolta vahva brittiale. Runsaasti toffeisuutta ja karamellia ja hedelmiä, oikein hekumallisen lempeästi. Sitä tukee raikas brittiläinen humalointi. Tämä on muutenkin mieleeni, mutta jotenkin suutuntuma onnistuu olemaan tässä erityisen parasta. Täydellinen pehmeys. Se suorastaan kutsuu juomaan lisää. Maussa toffeinen maltaisuus ja syvä hedelmäisyys, kevyen katkeron tukemana. Tasapaino makean puolella.

Nøgne Ø Julequad 2017
Norjalaisten jouluquad on ensi tuoksultaan yllättävän portterisen paahteinen. Lakritsia ja paljon mausteita, kahvia, suklaata. Todella tuhti ja muhkea lakritsi-suklainen ja hedelmäkakkuinen meininki maussa. Omaan makuuni aivan liian makeaksi jäi. Jälkiruuaksi käy.

Stone Xocoveza
Stonen tulkinta meksikolaisesta maustetusta kaakaosta onkin juuri sitä sitten. Tummaa kaakaota, mausteilla. Niin voimakas kaakaonjuomisen fiilis tulee, että melkein unohtaa juoman olevan olutta. Kaakaopapujen seuraksi lyödyssä maustecocktailissa (pasilla-chiliä, vaniljaa, kanelia, muskottia) on sen verran upea tasapaino, ettei se lyö millään tavalla yli. Erikoinen olut, tätä pitää ehkä kokeilla hieman isompanakin annoksena.

Saimaan Brewer's Special Pint Before Decaf
Saimaan Brewer's Special -sarjassa ei pysy enää mukana, kun erilaisia viritelmiä tulee minkä ehtii. Ikävä kyllä laatu ei pysy sillä tasolla mikä se oli sarjan ensimmäisissä. Kahvilla ja laktoosilla viritetty stout kai tässä on kyseessä. Kahvia ja mallasta löytyy tuoksusta, mutta jää jotenkin suoraksi ja yksiulotteiseksi. Sama vika maun puolella. Ohut, kahvinen, tylsä.

Stadin Panimo Winter Rye Lager
Niin uuden maailman humaloitu vaaleahko lager, että jää vähän epäselväksi mistä tuo "winter rye" nimeen tulee. Metsää, pihkaa, sitrusta, trooppista hedelmäisyyttäkin. Ohut, mutta pehmeä. Ei mikään tyypillinen lager, ruista en löydä. Ihan ok olut kuitenkin.

Honkavuoren Pesä Luomulager
Tästä voisi heittää navanalusvitsin. Heittäkää itse kun tiedätte kuitenkin. Leipäinen tuoksu, muuta ei oikein irtoa. Märkää koiraa. Veltto, vetinen. Maussa on maltaisuutta, mutta muu puoli ei pääse juhlimaan. Aika mitätön. Ei ihan puhdaskaan ole.

Seuraavat hyppäsin yli tuttuina:
Chimay Cinq Cents Tripel - Hyvä trappistitripel
Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock - Joillekin joulun vaatimus, saksalaisen savuoluen ylin keisari.
Sonnisaari Kuula India Pale Lager - Erinomainen IPA-tyylinen lager.
Liefmans Goudenband - Flanderin hapanoluiden Rodenbachia pehmeämpi klassikko. Herkkua. Tiedän tosin yhden olutharrastajan avovaimon, joka ei ole lainkaan mielissään siitä, että tarjolla on tätä eikä vihreään paperiin käärittyä Glühkriekiä.

En ehtinyt tarkastaa näitä lainkaan, osa myös puuttui pruuvista:
Samuel Adams Winter Lager
Tanker Checkmate Porter
Põhjala Talveöö
Prykmestar Schwarzbock
Lakefront Eastside Dark Lager
Stadin Panimo Imperial Pilsner
Bock's Heller Bock
Mustan Virran Punkaharju Mustikka Ale
Kimito American IPA
Stadin Panimo Whale Ale
Steamworks Pumpkin Ale
Flying Dutchman Raspberry Dipping Chocolate Dripping Super Trouper Porter
Lehe Ravnodenstvie Barrel Aged Russian Imperial Stout
Swannay Barrel Aged Orkney Porter
Zeta Zendra
To Øl Sur Blomst
Mallaskuun Pumpkin Ale


Kommentit