Alkon juomavalmennuksesta intoutuneena ajattelin ruveta tekemään viini vs. olut -parituksia. Tiedostan toki, että tulen myötäilemään olutta, mutta vähintään annan viinille mahdollisuuden. Samalla pyrin parantamaan tuntumaa ruokaparitukseen.
Mutta mistäpä niille ruuat? Parasta on lähteä tutuista maastoista, eli niistä mitä tulee kokkailtua kotona usein tai vähintään kerran vuodessa, jos on joku kovatöisempi tms. Eli ns. vakioreseptejä, joita kaikilla on vähintään muutama. Eli kyseessä ei siis ole mitään yleisiä kotiruokasuosikkeja, vaan omiani.
Ensimmäiseksi tietenkin sitten vähän uudempi "vakio". Tämä on tullut tehtyä vain pari kertaa aiemmin, koska se löytyi vasta hetki sitten ja muhitus vie toisaalta aikaa koko päivän. Resepti on peräisin Meri-Tuuli Lindströmin (nyk. Väntsi) Pataruokaa-kirjasta. Meri-Tuuli oli sattumalta myös siellä Alkon kurssilla, mutta se ei varsinaisesti vaikuttanut valintaan. Ensimmäinen resepti kun valikoitui avovaimon pyynnöstä. Ruoka on mausteinen ja tuhti liharuoka, mutta ei nyt mikään varsinaisesti tulinen, jos chiliä ei hölvää paljon ja chorizo on mietoa.
Viiniksi halusin jotain ranskalaista. Lähinnä siksi, että haluaisin tutustua tässä nyt jotenkin myös eri viinialueisiin. Koska ruoka vähän niinkuin sanoi ääneen, että punaviiniä, niin menin pänttäilemään ranskalaisen punaviinin hintalappuja. Yritin tähdätä johonkin reilun kympin, viidentoista euron viiniin, pitäen kahtakymppiä kipurajana.
En viitsinyt räväyttää mitään kuvaussessiota käyntiin, kun taloudessa kurni molemmilla nälkä, joten saatte tyytyä hämärään kuvaan. |
Päädyin lopulta ottamaan Château Fontesteau 2012:n, joka hiipi melko lähelle kipurajaa. Sana "hapankirsikkainen" kuvauksessa ohjasti siihen suuntaan, että se jotenkin sopisi mausteisemmalle padalle. Jälkikäteen en ole yhtään varma miksi niin. Muutenhan muheva punkku käynee kylle murakalle lihalle. Viini on Bordeaux'sta, tarkemmin Médocista. Nämä eivät oikeastaan hirveästi vieläkään sano minulle mitään. Viinikirja kotona sanoi, että jos pullossa lukee "Grand Vin de Bordeaux" kyseessä on luultavasti tuottajansa paras viini tjsp. ja jos lukee "Cru Bourgeois" niin on myöskin jotain parempaa sorttia. No tässä luki molemmat. Pakko olla levottoman hyvää. Luultavasti oikeasti yhtä luotettavia termejä kuin "premium" lagertölkissä, mutta viini oli kyllä oikein kelvollista.
Koin antavani oluelle liikaa etumatkaa jos lähden helpoimpaan. Se olisi ollut tukeva jenkkityyppinen amber tai brown ale, jossa mallas olisi tukenut lihaa ja humalat mausteita. Halusin mennä vähän vähemmän varmalla valinnalla ja lopulta otin punaisen Chimayn. Dubbelissa on ruskeaa mallasrunkoa sille lihalle, mutta neilikkainen belgimausteisuus voisi tuoda oman kulmansa mausteseokseen.
Resepti oli siis Pataruokaa-kirjasta, mutta ihan hieman jouduin virittämään, kun aineksia oli vähän eri määriä ja maustekaappi huusi eioota kesken keittämisen. Laitan tähän sen säädetyn reseptin, koska sitä vasten juomatkin paritettiin. Tämä on hyvä resepti viikonlopulle, puolilta päivin lauantaina uuniin niin illaksi on ruoka. Tämä syötiin hyvän juurileivän kanssa.
Pata ennen uunia |
Käyttämäni resepti
Ainekset300g chorizoa (alkup. 250g)
1 kg naudan paistia (alkup. 1½kg)
300g sipulia
10 valkosipulin kynttä
2 pientä chipotlea (alkup. 1-2 chipotlea/pasillaa)
1 ancho (ei alkup.)
0,5 tl kuivalimeä (alkup. 1 tl korianteria)
2 tl juustokuminaa
1 tl savustettua paprikajauhetta
400g tölkki tomaattimurskaa
400g tölkki kuorittuja tomaatteja
5 dl lihalientä
1 rkl fariinisokeria
chilijauhetta
öljyä
suolaa
Työvaiheet
1. Kuori makkarat ja siivoa lihasta kalvot. Pilko molemmat n.3cm pätkiin/kuutioiksi.
2. Kuori sipulit ja puolita ne. Kuori valkosipulin kynnet.
3. Poista kuivachileistä siemenet ja laita paloina pieneen määrään lämmintä vettä.
4. Laita kuivalime, juustokumina ja paprika pataan ja pata lämmölle. Anna paahtua hetken, älä polta, poista sitten mausteet kuppiin. Pata takaisin lämmölle.
5. Heitä chorizo pataan ja anna tiristä rasvaa irti. Lisää sitten sipulit ja valkosipulit ja paistele väri pintaan. Lisää rasvaa jos ei meinaa riittää. Nosta lopuksi makkarat ja sipulit pois padasta.
6. Paista lihoihin pinta erissä.
7. Poimi kostuneet chilit ja pilko pieneksi. Älä heitä vettä pois.
8. Palauta kaikki liha, makkarat, paahdetut mausteet, sipulit ja pilkotut chilit pataan. Paistele hetki.
9. Sekoita chilien vesi, tomaattitölkkien sisukset, lihaliemi ja fariinisokeri pataan. Kiehauta.
10. Kansi päälle ja pata uuniin 140 asteeseen 4-6 tunniksi. Lisää hieman nestettä jos meinaa kuivahtaa.
11. Tsekkaa maku ja säädä suolalla ja chilijauheella.
Tuomio
Kisa oli tiukka, eikä kumpikaan ollut mikään aivan hittiparitus, jos nyt ei surkeitakaan. Pakko myöntää, että viini voitti ihan hiuksenmitalla. Chimayn mausteinen puoli ja hiilihapot toimi aina kun oli rasvaista chorizoa suussa ja leivän kanssa toki maltaisuus aina on sukulaissielu, mutta kokonaiskuvassa olut hävisi. Ehkä viinikin olisi kaivannut jotain terävämpää räväkkyyttä, nyt se oli aika pehmeä lempijä. Joka tapauksessa lihan kanssa se yhdistyi varsin menettelevästi ja koska liha hallitsi pataa, niin viinille käsi meni useammin. Koska yleisesti olen pitänyt punaviini-naudanliha -komboa täysin yliarvostettuna höpönlöpönä, niin kai tämä pitää onnistumiseksi laskea.
Jatkossa tulossa (järjestys hatusta, tahti stetsonista) ehkä:
-Perusbolognese
-"Kiinanmiehen kana"
-Läskisoosi
-Texas chili
-Tunisialainen kalakeitto
-Tomaattikeitto
-Uunikana ja rosmariiniperunat
-Uuniperuna
-Vindaloo
Tässähän olisi loistavat ainekset yhteisbloggaukseen jonkun viiniblogin kirjoittajan kanssa. Valitsisitte yhdessä ruoan ja molemmat toisivat siihen parhaaksi näkemänsä juoman. Lopussa sitten pohdittaisiin, kummalla meni enemmän nappiin.
VastaaPoista