Jokunen vuosi takaperin kaivelin hyllystä "Fast Food"-keittokirjaa. Jos löytäisi jonkin nopean, mausteisen ja hyvän sapuskan. Päätin kokeilla kirjassa "szechuan chicken" nimellä kulkenutta reseptiä.
Söin kanaa seuraavan kuukauden aikana 18 päivänä.
Pääsyitä tähän on kaksi: Kanan tekee n. puolessa tunnissa ja se on järjettömän maukas. Luultavasti "oikean" Sichuan-kiinalaisen ruuan kanssa tällä on suhteellisen vähän tekemistä. Olen tehnyt ruuan kymmeniä kertoja sen jälkeen ja se on harvoja reseptejä, jotka vedän puhtaasti muistinvaraisesti. Tosin kun vertaa keittokirjan "englantilaiseen makuun" tehtyyn reseptiin, on ainesten määrät vähän ottaneet uusia suuntia. Omassa kielenkäytössäni resepti otti nimen "kiinanmiehen kana", joka on hutera viittaus Big Lebowski -elokuvaan.
Ruoka oli siis enemmän kuin tuttu, mutta arjessa sitä on tullut harvemmin otettua oluenkaan kanssa, viinin kanssa tuskin koskaan. Rapsakka IPA tuntui melko ilmiselvältä ratkaisulta olueksi, niinpä Stonen IPAa, kun oli jopa melko tuoretta. Viinin suhteen tuli ensimmäisenä mieleen vähän samassa hengessä rapsakka valkoviini, mutta kun selailin alkon hyllyjä ja ruokasymboleita, niin päädyin sitten ottamaan "itämaiselle ruualle" suositellun puolimakean Gewürztraminerin nimeltä Gisselbrecht Gewürztraminer Tratidition 2018.
Käyttämäni resepti
n.4-6 annosta
Paketti luuttomia ja nahattomia broilerinreisiä* (n.400-600g)
Paketti luuttomia ja nahattomia broilerinreisiä* (n.400-600g)
2-3 tl kiinalaista viismaustetta
Öljyä (maapähkinä tai rypsi)
1-2 rkl sichuanpippureita (kokonaisia)
Peukalon kokoinen pätkä inkivääriä
1-1,5 rkl toban djan eli doubanjiang -chili-paputahnaa
vettä
Seesamiöljyä
Shao Xing -viiniä tai kuivaa sherryä
(tummaa soijakastiketta)
(paksoi-kaalia)
-Pilko sillä välin inkivääri pieniksi kuutioiksi ja siivoa sichuanpippurit piikkien varalta.
-Lämmitä reilu loraus (3rkl?) öljyä wokissa tai pannussa hyvin kuumaksi.
-Paista maustettua kanaa erissä niin, että saavat värin pintaan ja nosta reikäkauhalla syrjään lautaselle.
-Kun kana on paistettu, tiputa hieman lämpöä ja lisää öljyä tarvittaessa vähän.
-Laita pippurit tirisemään öljyyn, lisää sitten inkiväärit perään.
-Anna inkiväärien ja pippurien tiristä n. minuutti, lisää toban djan. Anna paistua vielä toinen minuutti.
-Lisää kana takaisin. Pyörittele seoksessa huolella.
-Lisää vettä n. puoli desiä. Tiputa lämpö pienelle.
-Anna hautua n.10-30 min, riippuen miten nälkä on. Lisää nestettä tarvittaessa. Nestettä pitäisi olla wokissa juuri sen verran, että kanat näkyvät.
-Kruunaa pienillä lorauksilla seesamiöljyä ja shao xingia tai sherryä.
-Maista. Jos suola on mieto, korjaa soijalla. Paputahnasta pitäisi kyllä irrota sen verran suolaa, ettei tarvitse.
(-Jos haluat, tässä välissä satsin voi poistaa pannusta, nostaa vähän lämpöä ja pyöräyttää maustekastikkeen jäämissä paksoi-kaalit)
-Tarjoa riisin ja tuoreen inkiväärin kanssa.
Resepti vaatii vähän "outoja" aineksia, mutta kun niitä ostaa kaappiin niin tätä tekee monta satsia todella helposti. Viismaustetta, sichuanpippuria ja toban djania löytää etnisistä. Shao Xingiä on tuurilla joissain harvoissa Alkoissa tai internetissä, mutta Alkon halvin kuiva sherry ajaa asiansa oikein hyvin. Mitään laatukamaa tähän ei kannata sotkea.
Tuomio
Tuomio kävi tällä kertaa melko selväksi. Viini oli erinomaisen makuinen, makeahko ja pehmeän hedelmäinen raikas valkkari, vähän simamainen jopa. Mutta ruoka on suht rasvainen, eikä mikään kovin raikas ja olisi tarvinnut purevaa hapokkuutta enemmän. Eron huomasi eritoten kun nappasi päältä raakaa inkivääriä palan suuhun ja otti sen kanssa viiniä, homma toimi erinomaisesti! Mutta kanan kanssa lässähti ja jäi vain makean hedelmäinen jälkivaikutelma.
Viinissä oli se ongelma, että menin luottamaan Alkon "itämainen ruoka"-merkkiin. Se kun on vähän hölmö kategoria. Vähän kuin sanoisi "eurooppalainen olut" tai "länsimainen musiikki".
Vaikkapa thairuuan kanssa viini olisikin ollut varmasti todella loistava. Mutta thairuoka on ihan eri maailmasta kuin kiinalainen ja kiinalaistakin on monen sorttista. Halusin yllättyä liikaa ja päädyin pettymään. Olisi pitänyt ottaa se kuiva riesling, mikä oli jo kädessä.
Vaikkapa thairuuan kanssa viini olisikin ollut varmasti todella loistava. Mutta thairuoka on ihan eri maailmasta kuin kiinalainen ja kiinalaistakin on monen sorttista. Halusin yllättyä liikaa ja päädyin pettymään. Olisi pitänyt ottaa se kuiva riesling, mikä oli jo kädessä.
Stonen IPA sen sijaan puraisi hiilihapoillaan suoraan läpi rasvaisen kanan ja sitruksiset länsirannikon katkerot rouhaisivat erinomaisesti yhteen sichuanpippureiden ja muun mausteisuuden kanssa. Jälkivaikutelma oli puhdas ja raikas.
Eli ehdottomasti IPA mielummin kuin Gewürztraminer. Tosin kokeilisin ehkä jotain hapokkaampaa viiniäkin.
Jatkossa tulossa (järjestys hatusta, tahti stetsonista) ehkä:
-Perusbolognese
-Läskisoosi
-Texas chili
-Tunisialainen kalakeitto
-Tomaattikeitto
-Uunikana ja rosmariiniperunat
-Uuniperuna
-Vindaloo
-Perusbolognese
-Läskisoosi
-Texas chili
-Tunisialainen kalakeitto
-Tomaattikeitto
-Uunikana ja rosmariiniperunat
-Uuniperuna
-Vindaloo
*Yksi taukoamattoman palavan vihan aiheita kaupassa käydessä on, että joku hajuton, mauton, väritön ja mitätön on nimennyt nämä reidet kauppakielenkäytössä "paistileikkeeksi", joka kai myy paremmin. Ne tulevat silti kuolleen linnun jalasta, ihan sama miten paljon yritätte etäännyttää itseänne veltoilla kiertoilmaisulla.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.