Savuoluessa marinoidut bbq-koivet



Tämä menee ruokablogauksen puolelle, mutta sain eilen idean, jonka päätin onnistuessaan jakaa tänne. Toteutus onnistui yli omienkin odotusten niin jaetaanpa siis.

Ajatus oli, "mitä jos yhdistäisi jotenkin chipotlen ja savuoluen ruuassa". Chipotlehan on siis savustettu jalapeno. Päätin lopulta marinoida kanankoipia savuolutpohjaisessa marinadissa ja valmistaa ne grillivastuksen alla viimeistellen chipotle-bbq-kastikkeella. Koska ideat kasvavat ruokaa odottaessa, livautin kastikkeeseen vähän viskiäkin. En tosin savuista. Lisäksi koska joululahjaksi taannoin toivomani sous vide -laite on ollut liian vähällä käytöllä, hyödynsin sitäkin, mutta varmaan ihan uunissakin tulee hyvää, kunhan viimeistelee sillä vastuksella tai oikealla grillillä.

Netin ruokareseptien ärsyttävin puoli on kymmenien tuhansien merkkien jorinat jostain hamsterin kuolemasta, epäilyttävästä alapääsyyhystä ja siitä miten juuri tämä haggis paransi molemmat ennen kuin päästään itse reseptiin, joten mennäänpä asiaan.

Työvaiheet lyhyesti: marinoi kana, kypsennä se, laita grillivastuksen alle ja viimeistele kastikkeella.

Ainekset

  • 8 kanankoipea

  • Marinadi
    • 1 rkl jeeraa eli juustokuminaa
    • 1 tl rouhittua mustapippuria
    • 1 tl paprikajauhetta
    • ½ tl sinappijauhetta
    • 1 tl korianteria
    • ½ tl sellerin siemeniä
    • 1 tl oreganoa
    • 1 tl savusuolaa
    • 1 tl suolaa
    • 1½-2 dl savuolutta


  • Kastike
    • Öljyä
    • 3 kuivaa chipotle-chiliä, jauhettuna 
    • punasipuli, pilkottuna
    • 3 valkosipulinkynttä, silputtuna
    • 3/4 dl fariinisokeria
    • 1/4 dl muscovadosokeria
    • 3 dl ketsuppia
    • 1 tl sinappijauhetta
    • n.1-2 rkl valkoviinietikkaa+sherry-etikkaa
    • loraus worchestershire-kastiketta
    • 1-2 lorausta bourbonia maun mukaan
Olisin käyttänyt pelkkää omenaviinietikkaa, mutta kun ei ollut, niin tasapainottelin valkoviini-etikalla maistellen. Etikan määrä riippunee vähän käyttämästäsi ketsupista, itselläni oli "ilman lisättyä sokeria"-Felixiä. Hyllyssä ollutta hyvin miedon makuista Gentleman Jack -viskiä puolestaan sai laittaa enemmän kuin oletin, että makua irtosi. Jollain Maker's Markilla tms. kunnon bourbonilla olisi varmaan tarvinnut puolet. Suolaa tai kuvassa näkyvää soijakastiketta en kastikkeeseen tarvinnutkaan. Ketsupin ja worcestershiren suola riitti varsin hyvin.





Työvaiheet

  1. Sekoita marinadin mausteet keskenään ja pyöritä koivet seoksessa. 
  2. Laita koivet minigrip-pussiin, kaada olut sekaan ja loput mausteista. Ota ilma pois pussista ja laita jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi. Varmaan voi yönkin yli antaa olla.
  3. Lämmitä sous-vide 71 asteeseen ja pistä kanapussi sinne muhimaan pariksi tunniksi. Vaihtoehtoisesti voinee laittaa kanat uunivuokaan ja uuniin (ilman pussia silloin :) ).
  4. Lämmitä öljy pienessa kattilassa keskilämmöllä, kuullota sipulia pari minuuttia, lisää sitten valkosipuli.
  5. Lisää sokerit, chilit ja ketsuppi. Sekoita kunnes sokeri on sulanut. Anna olla miedolla lämmöllä kuplien.
  6. Lisää kaikki muut kastikkeen aineet maistellen
  7. Anna kastikkeen kuplia 5-10 min ja surauta sen jälkeen tasaiseksi sauvasekoittimella ja siirrä tarjoilukuppiin.
  8. Lämmitä grillivastus täysille.
  9. Kun kanat on olleet hauteessa sen n. pari tuntia, ota pois pussista ja taputtele kuivaksi talouspaperilla. Laita uunivuokaan ja ylimmälle tasolle vastuksen alle.
  10. Kun kanat on ottaneet pintaan kivasti väriä ja pintaa, pyöräytä toisin päin.
  11. Kun toinenkin puoli on ottanut väriä ja pintaa, ota kanat hetkeksi pois ja lotraa bbq-kastiketta huolella niiden päälle.
  12. Palauta vastuksen alle ja anna paahtua niin, että kastikkeeseen tulee vähän mustaakin pintaa.
  13. Valmista olis. Syö ylijääneen kastikkeen kanssa. Coleslawkin kävisi jos olisi jaksanut tehdä.



Kommentit