Lagerin vuosi 2023?

Puolihuumorilla tuumailin joulukuisen hintapostauksen loppukaneettina, että -23 tulee viimein olemaan ikuisesti povattu "lagerin vuosi". Vuosi vaihtui ja rupesin sitten miettimään ihan ajatuksen kanssa, että niin, onko tämä oikeasti viimein se? Vähän muotoilin tätä jutun pohjaa ja päätin sen osana kysyä muutamilta suomalaisilta oluthahmoilta, mikä heidän näkemyksensä on. Pienen Erkki Häme nosti ihan hyvän kysymyksen, että mitä se nyt sitten tarkoittaa, kun on "lagerin vuosi"? Tarkemman kommentin näet jutun lopulta, mutta en ollut tullut ajatelleeksi sitä noin, koska itselleni se on ollut sillä lailla "selkeä" tai selkeähkö juttu.

Mikä on "lagerin vuosi"?

Ensinnäkin on ehkä tehtävä selväksi, ettei kyseessä oikeasti ole vuosi vaan epämääräisempi ajanjakso. Luultavasti useampi vuosi, mutta "vuosi" on se pätkä kun ilmiö alkaa toden teolla näkyä. Kts. Rakkauden kesä 1967, joka toi hippihommat isommin tapetille. "Oluttyylin vuosi" -merkityksessä se minusta tarkoittaa sitä, että ko. tyyli nousee sen vuoden aikana erityisen prominentisti esille. Se vuosi kun vuoden alussa olut on lähinnä satunnaisesti valmistettu kuriositeetti, mutta vuoden lopussa vähän jokaisella (craft-)panimolla alkaa olla halua, mielenkiintoa tai kaupallista painetta valmistaa sitä. Se vuosi kun puhutuimmat ja hypetetyimmät oluet alkavat yhä useammin ja useammin olla vuoden ihmetyyliä aikaisempien hittien sijaan. Se vuosi kun alan mestoissa käydään keskusteluja, joissa joku mainitsee, että "nykyään panimolla kyllä pitäs olla [vuoden tyyli] tuotannossa".

Kuten sanottua, se ei oikeasti ole vuosi vaan muutama. Se on se ajanjakso kun alla (mahdollisesti pitkäänkin) kuplinut juttu nousee esiin. Amerikkalaiselle IPAlle tämä hetki ehkä oli joskus 2008-11. IPAa oli tyrkyllä jo paljonkin aiemmin ja siitä kohistiin vielä paljon myöhemmin, mutta itse läpilyönti tapahtui joskus noihin aikoihin. Hazylle se oli ehkä 2016-18. Puhun nyt lähinnä Suomesta, muualla toki hieman aiemmin.

Ja luonnollisesti puhun ns. olutharrastajanäkökulmasta, craftpanimo-näkökulmasta, trendikkäiden oluiden näkökulmasta tai miksikä sitä nyt haluaa sanoa. Enkä puhu suosiosta. Hype, muoti ja trendikkyys sekoitetaan aina jostain ihmeen syystä suosioon, minkä kanssa niillä ei välttämättä ole mitään tekemistä. Tässähän ei ole kyse suurten panimoiden peruslagerin suosiosta. Se on ollut suosituinta olutta iät kaiket. Muodistahan tässä puhutaan. Muodikkain ei ole kuitenkaan sama asia kuin suosituin. Muodikkain on puhutuin, öyhkätyin, möykätyin ja tavoitelluin.

Jos naapurisi Sepi on juonut 12 pulloa lageria päivässä jo vuodesta 1974, niin juu, Sepillä on ollut todella vahva lagerin puoli vuosisataa, mutta se ei nyt ole se mitä tässä haetaan. Sepillä on luultavasti myös limainen takatukka, mutta ei se sitä sen vuoksi ole pitänyt, että siitä jostain käsittämättömästä syystä tuli taas 2020-luvulla muodikas. Samoin Toyota Corolla on Suomen suosituin automerkki, mutta en lähtisi muodikkaimmaksi tai puhutuimmaksi sanomaan, vaikken mitään autoista tiedäkään.

Muodikkuus ei tietysti tee yhdestäkään oluesta (tai asiasta) hyvää tai siitä käytävästä keskustelusta yhtään järkevämpää. Oikeastaan juttuhan kääntyy muotihommien kanssa pääsääntöisesti hyvin nopeasti täyden idiotismin puolelle kun se mylly oikein kunnolla kierroksille pääsee (esim. hazysta ei ole tunnuttu sanovan mitään älykästä ainakaan neljään vuoteen), mutta toisaalta se kertoo jotain tulevaisuudesta suosionkin suhteen. Ei craft-ravintolan hanoista olisi kaksi kolmasosaa hazya ilman sen taannoista kuumaa tähtihetkeä. Eikä Olvi olisi tehnyt 2015 koko kansan kauppaIPAa jos ei olisi jokusta vuotta aiemmin ollut "IPAn vuotta", mikä se vuosi nyt sitten tarkalleen olikaan. 

Muoti-ilmiöthän ovat lähinnä helvetin ärsyttäviä ja tyhmiä, mutta ne näyttävät vähän minnepäin asiat ovat menossa. Siksi sillä on myös väliä, mikä on se puhutuin ja muodikkain tyyli.


Miksi 2023 olisi craft-lagerin vuosi?

Keksin tästä argumentteja puolesta ja vastaan. Käydäänpä ne läpi.

Puolesta: NEIPA on laskussa, sille tulee vastareaktio 

Näin on. Viime vuosien suuri hitti NEIPA eli hazy IPA alkaa olla jo ohi huippusuosionsa oluthörhöjen keskuudessa ja väitän, että oluthörhökansa alkaa kaivata jo jotain muuta tilalle. Jotain uutta. Raikas ja puhdas lager kuulostaisi hyvältä uudelta vaihtoehdolta, koska etenkin nuoremmille harrastajille se voi ihan oikeasti ollakin uutta. On se mahdollista. 

Vai onko? Samaa uhottiin jo silloin kun ensimmäinen IPA-aalto oli laskussa ja tilalle tulikin hazy IPA, eikä mikään lager. Joten ehkäpä tilalle tulee lagerin sijaan joku täysin uusi juttu?

Vastaan: Lagerin "paluuta" on povattu aina, eikä se koskaan palaa

Niinhän se on. Tai no, "aina" tarkoittaa tässä sitä, että sitä hyvin aktiivisesti povattiin palaavaksi silloin kun ensimmäinen IPA-aalto alkoi kääntyä laskuun. Se ei koskaan palannut, joten tuskinpa palaa nytkään. 

Vai palaako sittenkin? Taannoin povaajina tuppasivat toimimaan suuret panimot, jotka tuottivat lagereita. "X on lagerin vuosi" lauseesta tuli huono läppä juuri siksi, että joka vuosi jonkun ison panimoryppään aivokuollut markkinointiosasto keksi sen uudestaan. Mediat sitten toistivat pressitiedotteet sellaisenaan kritiikittä. Ja puhuttiin juuri sellaisen lagerin "paluusta", joka ei koskaan mihinkään hävinnytkään. Nyt "lagerin vuotta" sen sijaan pääsääntöisesti povaavat hahmot, jotka seuraavat alaa, eivät sellaiset megatuottajat, joilla on oma lehmä syvällä pohjahiivaojassa. Ja puhutaan juuri craft-panimoiden lagereista ja ehkä muistakin kuin keskivahvasta vaaleasta. Tämä saa minut toiveikkaammaksi asian suhteen.

Puolesta: Lager on halpaa ja nyt on lama

Tämä oli sen alkuperäisen hintapostaukseni jutun juoni. Holtittoman hintaiseksi nousseet hazy IPA-vetoisten panimoiden oluiden hinnat eivät ole enää millään tasolla houkuttelevia kun rahaa ei riitä mihinkään ylimääräiseen ja halvemmalla tehtävä lager on siksi hyvä uusi valinta kun siihen saa alemman hintapisteen.

Vai saako? En näe oikeastaan kovin suuria merkkejä siitä, että craft-panimot oikeasti möisivät lagereitaan yhtään halvemmalla. Ainakaan kaupoissa. Jos panimolla on vähänkin nimeä tai joku epämääräinen untappd-maine, niin niiden lagerista vedetään ihan samaa hintaa kuin niistä hazyistä. Hintahypoteesi on kaunis idea, mutta näinköhän se nyt sitten kuitenkaan pätee, jos hintoja ei kerran olla valmiita tuomaan alaspäin?

Ostin vastikään craft-pilsin, joka maksoi 7,50€ / 44cl ja samaan aikaan, samassa kaupassa, vieressä myytiin maailman suurin piirtein parasta massatuotettua lageria Pilsner Urquellia hintaan 2,49€ / 50cl. Ostin sitäkin, neljä tölkkiä. Pientuotanto tai hieman suurempi humalan määrä voivat selittää selvästi korkeamman hinnan craft-pilsille, mutta yli 3,5-kertaisen hinnan? Pliis. Kaltaisiani keskiluokkaisia hölmöjä, joilla on liikaa löysää rahaa käytettäväksi ylihintaisiin harrastuksiin, näkyy piisaavan niin ei se tyhmä ole joka pyytää. Ehkä hinnat taittuvat vielä kun työpaikat lähtevät ja palkat hupenevat inflaatioon, mutta nyt ei näytä siltä

Vastaan: Lager ei ole niin ihmeellistä

Niin. IPA ja NEIPA ovat mauiltaan oikeastaan aika äärimmäisiä oluita. Lagertyylit, etenkin vaaleat, ovat pääsääntöisesti melko pliisuja. Toki IPL-henkeen humaloidut ovat sitten siellä IPAn tunnelmissa, mutta niissä erokin IPAan on joskus niin nimellinen, ettei maun puolesta voida oikeastaan aina eri oluttyylistäkään rehellisesti puhua. 

IPA ja NEIPA ovat molemmat olleet oluita, joita ensikertalainen on voinut maistaa ja henkäistä ihmeissään "voiko olut olla tämmöistäkin?" Tämä taas on luonut pohjan niiden puskaradio-maineelle. Lagerit taas tuppaavat olemaan yleensä hillitympiä. Onko niistä oho-elämyksen tekijöiksi, tunnetusti tylsän maineessa olevista oluista? Ei ehkä.

Mutta ovatko ajat muuttuneet? Kun ensimmäinen IPA-aalto tuli, halpa vaalea lager oli varmasti tuttu lähes kaikille uusille IPAn juojille. IPA oli harvoin kenenkään ensimmäinen olut, eikä se ole mikään kovin helposti lähestyttäväkään katkeroineen. Halpalager-pohjalta tulee uusia harrastajia yhä harvemmin, joten lagereilla ei välttämättä ole niin paha "bulkin" stigma enää, joka ennen tuppasi tulemaan pelkästä lager-sanasta vaikka pullossa olisi ollut miten tahansa upea pientuottajan harvinaisuus.

Ole lässyttämättä, onko se nyt lagerin vuosi vai ei?

Ylläolevasta yhteenvetona voi todeta, että... Piruko näistä ottaa tolkkua?

Mutta uskon, että on. Siksi yleensä vaivaannun asiasta kirjoittamaan. Tätähän tosiaan on povattu joka toinen vuosi, mutta... nyt se tuntuu erilaiselta. Tämä ei ole lähtöisin markkinoinnin masturboinnista tai olutkuluttajien päättömästä povaamisesta. Tämä tuntuu enemmänkin tulevan siitä mitä panimot jo tekevät ja tekevät koko ajan enemmän ja mitä kuluttajat haluavat.

Ehkä se on vain Covid-vuosien aiheuttama mielenhäiriö tai Kremlistä kumpuava hyökkäyssodan katkera käry, joka sekoittaa pään normaalista, mutta en tiiä. Ehkä tällä kertaa se tapahtuu? Yleinen olutskenen povaus tuntuu vahvasti osoittavan siihen suuntaan. Eikä vain irrallisina perustelemattomina huuteluina vain kautta linjan positiivisena fiiliksen perinteisiä lagereita kohtaan, jopa tummia sellaisia. Olen luultavasti väärässä, mutta nautin joka hetkestä matkalla.

Mitä muut ovat mieltä?

Niin, enhän minä oikeasti mitään mistään tiedä. Katotaanpa. Kansainväliset julkaisut kuten Hop Culture ovat povanneet craft-lagerin paluuta. HC kuten moni muukin lähde perustaa näkemyksen Drizlyn, amerikkalaisen "alkoholin Woltin", viime vuoden raportista, jossa lager on noussut samaa tahtia kuin IPA on tippunut.

Suomen olutskenen hahmot, joilta kysyin mielipidettä asiasta, ovat vähän varovaisempaa mieltä, mutta pääosin sieltäkin tulee vihreää valoa. 

HUOM: Kysyin yksinkertaisesti "Onko 2023 lagerin vuosi?" ja sanoin, että kyllä/ei -vastaus riittää, mutta halutessaan sai perustella. "Lagerin vuoden" sai siis määritellä niin kuin halusi.

----

"Jokainen vuosi on lagerin vuosi, se on maailman suosituin oluttyyli ja Suomessa vajaa 90% markkinasta. Jos sitten katsotaan mitä pienet panimot tekee, niin jo pitkään siellä on ollut lageria valikoimissa ja monella se on koko ajan ollut myydyin tuote, vaikka valikoimissa on "trendikkäämpiä" tyylejä kuten IPAa ja souria. 

Uskon että koko ajan tulee enemmän lageria, nyt varsinkin kun raaka-aineet on kalliita, lager on halvempi tehdä kuin vaikka NEIPA tai sour. Ja hyvä niin. Mutta on vaikea sanoa että tämä vuosi olisi lagerin vuosi, kun oikeasti kaikki vuodet ovat sitä. Onhan lager helppo juoda ja hyvin tehtynä erinomainen!"

Anikó Lehtinen, Olutpostin päätoimittaja, Olutliiton PJ, olutkirjailija, toimittaja, kouluttaja, ihan-kaikessa-olutjutussa-läsnä-oleva-superihminen

----

"Kyllä on!

Kustannuspaineissa monet 'IPA/sour-panimot' joutuvat epämukavuusalueelle, ja alkavat tehdä enemmän lager-oluita. Kaikki eivät onnistu, mutta parhaimmat IPA-panimot onnistuvat hyvin! Kuluttajat tulevat vähän jälkijunassa, mutta vasta-alkajat huomaavat olevansa lager-juojina trendien huipulla.

Saa nähdä minkälaisia lager-innovaatioita saamme kokea vuoden loppuun mennessä...?!

Btw. Juovassa myytiin tänään 10000. puolen litran Vinohradská 11. Keskimäärin liki 20 annosta joka päivä, siis myös koronakuukausina"

Olli Majanen, Olut-sommelier, baarimestari, entinen Rakuuna Olut Oy:n toimitusjohtaja

----

"Ärsyttää koko kysymys. Mitä tarkoittaa lagerin vuosi? 

Vuosi jona lager on maailman suosituin olut? Kyllä, kuten joka vuosi. 

Vuosi jona pientuottajalagerit ohittavat suosiossaan IPA:t? Ei. 

Vuosi jona pientuottajalagereiden arvostus nousee? Kyllä, kuten monena edellisenä vuotenakin.

Vuosi jolloin suomalaispanimo tekee aivan maailmanluokan täydellisyyttä hipovan Pilsnerin? No hemmetti, toivottavasti!"

Erkki Häme, Pien-kauppojen/ravintoloiden perustaja ja julkinen kasvo, Suomen muotitrendiseksikkäimpien oluiden maahantuoja

---

"Lagerin vuosi on aina ja kaikkialla. Mutta armon vuonna 2023 se koskettaa yhä enemmän myös sitä syvintä olutpäätyä. Vihdoin porukka on alkanut arvostaa niin maukasta vetolageria kuin monisyistä kokemuslageriakin. Ja ennen kaikkea: Panimot ovat alkaneet panostaa lageriin kunnolla, joten sortimenttia löytyy. Laadukasta sellaista."

Teemu "Bönthöö" Lahtinen, Himo-panimon säätöhenkilö, olutkirjoittaja, vloggari, podcastari ja skenenaama.


Haluatko, että -23 on lagerin vuosi, kun näin kovasti sitä povaat?

No en tietenkään halua! Kuten aina, haluan, että tämäkin vuosi olisi mildin, bitterin ja caskin vuosi! Mutta kun ei niistä perkele ymmärrä kukaan mitään niin mitä tässä ulvomaan. Mennään lagerilla sitten. Kunhan se IPA nyt alkaisi jo oikeasti vähän jäädä, on se aika puhkikuljettu polku. 

Siksi tavallaan toivonkin lagerin vuotta. Ja tällä pohjalla totean, että on se! Sillä mikään ei ole parempaa kuin itseänsä toteuttava profetia. 2023 on kräft-lagerin vuosi! Ja teen siitä totta omalta osaltani. Niin hullu en ole, että joisin vain lageria tänä vuonna tai jotain älytöntä uuden vuoden lupausta. Helles-kevätkin oli jo kaksi vuotta sitten. 

Sen sijaan aloitan koko vuoden kestävän (milloin sattuu ilmestyvän) olutarviosarjan "Kräft-lagerin vuosi 2023", jossa keskityn juuri siihen pienten ei-niin-perinteisten panimoiden ("craft") lagereihin.


Kommentit

  1. Hagström vastaa huutoon. Lager on jo kypsymässä!

    VastaaPoista
  2. Kräft-lager-testeissä on ihan mielenkiintoista käyttää verrokkina jotain vanhan liiton tyylilajin edustajaa. Ei nyt Karhu Platinan tasolle asti tarvitse mennä, mutta vaikka jotain taannoisen helles-prokkiksen ylemmän tason suoriutujia kuitenkin, että saa perspektiiviä tuohon litrahinnan lisäarvoon. Ei aina mairittele, vaikka kannatettavaksi tunnustankin tietystä keskiluokan lokerosta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.