Valkohomejuustot eivät ole koskaan kuuluneet varsinaisesti suosikkeihini, mutta ovathan nekin hyviä silloin kun sille päälle sattuu. Testin täydellisyydeksi ne pitää toki olla mukana ja tietty monet valkohomeista ovat niitä kaikkein kuuluisimpia juustoja: Brie, camembert, neufchâtel..
Siinä missä sinihomejuustoista puhutaan sinisinä juustoina muissakin kielissä, valkohomeiden kanssa tilanne ei ole ihan niin selvä. Tai ainakaan minulle ei ole. Englanniksi tunnutaan mielummin puhuvan "pintakypsytetyistä juustoista" tai "kukkivakuorisista (bloomy rind) juustoista", juustosuurmaan Ranskan kielellä sanotaan ilmeisesti "fromage à pâte molle à croûte fleurie" eli "pehmeitä kukkivakuorisia juustoja". Näihin sanoihin tuntuu sitten uppoavan myös erinäköisiä kittijuustoja sun muita. Siksi on välillä vähän hankala vetää näin amatöörinä viivaa siihen että mikäs nyt on valkohome ja missä vaiheessa se on jotain muuta. Esim. jos minulle tarjottaisiin Reblochonia, pitäisin sitä valkohomejuustona, mutta ei se kuulemma olekaan, sanoi joku. Ota näistä tolkku.
Rolling Cheesessä on myös Kakolan oluita juustoleipien kaveriksi |
Kävin vaihtelun vuoksi yhden juuston Töölön Rolling Cheesestä. Ikävä kyllä. Rolling Cheesehän on siis ihan hemmetin upea kauppa, josta saa älyherkullisia lämpimiä juustoleipiä ja kivoja juustoja ja kaikenlaista niiden kanssa tarjottavaa sörsseliä.
Ikävä kyllä valitsemani juusto ei sitten ollut mikään hitti. Se maistui kaupassa "vähän tunkkaiselle", mutta oletin sen kuuluvan asiaan. Kotona maistaessa tunkkaisuus löikin julmasti "korkkivikaisen" puolelle, eli vanhan talon ja kellarin makuiselle. Siihen korkkivika-tunkkaisuuteen törmää milloin pistaasipähkinöissä, milloin lohessa, milloin bussissa vieruskaverin takissa. Ironista kyllä, viinissä se ei ole tullut ikinä vastaan.
Kyselin kaupasta asiasta jälkikäteen ja sieltä vakuuteltiin, että kyllä se asiaan kuuluu. Ko. juuston kuuluisikin kuulemma olla "hyvin sienimäinen ja kanttarellinen" kypsyttyään. Noh, mielestäni kanttarellin ja tämän tunkkaisuuden välillä on melko iso rako, mutta en nyt ruvennut väittämään enempää, ehkä se on näin. Otetaan sellaisenaan, jos kerran sellaiseksi on tarkoitettu. En kyllä ymmärrä miten tuosta saa mitään positiivista irti kolmannessa viinipullossa menevä ranskalainenkaan. Maistelun jälkeen juusto meni roskiin, koska se ei kelvannut vaimollekaan, joka ei sentään ole pilannut makuaistiaan virhemakuja opettelemalla.
Haluan tässä nyt korostaa, että Rolling Cheese on helvetin kiva kauppa ja siellä kannattaa käydä, mutta juustoissa olen jatkossa tarkempana. Ostin samalla reissulla, samasta vitriinistä, cheddaria, joka oli oikein hyvää ja moitteetonta.
---
Oluet
Klassikko
Saison Dupont. Alkoon oli juuri tullut kaikkein klassisinta saisonia, yhtä lempioluistani, jota en sokkomaistelussa sitten niin arvostanutkaan. Noh, hyvää se silmät auki silti on. Ilmiselvä valinta, koska saisonia tähän halusin ja olin kirjassakin niin suositellut.
Haastaja
Paulaner Hefe-weizen. Suosittelin kirjassa pariksi myös hefeweissea. Valkohomeet tai hefeweisset eivät kuulu kumpikaan ykkösvalintoihini niin siitä on aikaa kun olen parin viimeksi testannut. Mietin jo itsekin olenko kirjoittanut jotain ihan höpöjä. Hefen lempeä hedelmäisyys ei jotenkin tuntunut luontevalta parilta. Mielessäni haluaisin juustoille enempi tuon saisonin kaltaista mausteisempaa kulmaa, mutta testataan nyt sitten. Ei sitä tiedä, ehkä olen tiennyt mistä kirjoitan.
Paulanerin versio on helposti saatavilla ja varsin klassinen esimerkki, niin mennään sillä.
Kotimainen
Himo Määritys (vol. 2). Olin ostanut tämän ihan muuten vain maistettavaksi, kun tajusin, että tämmöinen moderni hedelmäinen sumukaljahan se voisi olla yllättävä veto, jos klassinen hedelmäinen sumukalja eli hefeweisse kerran on jo mukana. Pirkkalan kauppapanimo Himon NEPA on siis "mieto hazy".
---
Klassikko: Brie de Meaux
Jos on joku juusto klassikko niin tämä. Brie de möö ei saa nimeään sen maidon tuottavien lehmien ääntelystä vaan Meaux'n pitäjästä Pariisin lähistöltä. Tätä on tehty 800-luvulta (!) asti ja sitä ovat syöneet suurherrat ja -rouvat kuulemma Kaarle Suuresta lähtien. Tunnetaan juustojen kuningattarena JA kuninkaana, eli hyvin sukupuolineutraalisti on juustojen hallitsija tämä. Jälkimmäinen titteli sille muuten myönnettiin Napoleonin rääppiäisissä eli vuoden 1814-15 Wienin kongressissa.
Eli sellainen oikein valkohomejuuston arkkityyppi. Pehmeä, melkein valuva juusto. Tuoksussa on vinkeää jalkahikeä, joka tulee myös jälkimakuun. Muuten varsin kermaisen hempeä. Eli on syvyyttä, mutta sen verran kevyt maultaan kuitenkin, että tämän helposti rullaa yli jos liian äkkiväärällä oluella lähtee. Juusto löytyi lähikaupasta Redin K:sta.
Paritukset
Saison (Dupont): Hiilihapot purevat hyvin juuston rasvan läpi ja saisonin mausteisuus tukee loppumakua kivasti. Antaa silti tilaa juustolle. Ihan ok, mutta ei erityisesti nouse.
Arvosana: 7½
Hefeweizen (Paulaner): Oho! Tämähän on loistava. Kuten saisonissa, hiilihapot purevat kivasti, mutta oluen hedelmäisyys korostuu todella kauniisti jälkimakuun. Sekä juusto, että olut paranevat. Olipas mukava yllätys, kun vähän epäröin tämän parin kanssa. En siis ollutkaan ihan omiani horissut kolme vuotta sitten.
Arvosana: 9
Hazy PA (Himo Määritys): Lyhyesti sanoen olut paranee, mutta juusto ei erityisemmin juhli. Ilman sitä hefeweizzen hiilarin poretta, hedelmäisyyskään ei niin korostu. Olut tosin tuntuu kuin saavan runkoa juuston rasvasta. Joihan tuon.
Arvosana: 7
---
Haastaja: Chaource
En ollut tästä kuullutkaan, niin tietysti tämmöinen sitten. Tämäkin hyvin pitkät juuret 1300-luvulta asti omaava juusto on nimetty kotipaikkansa mukaan. Chaourcen kunta on n. 150km Pariisista kaakkoon, Grand Estin alueella.
Juusto on rakenteeltaan varsin kuiva verrattuna kahteen muuhun, ja tosiaan tätä nyt vaivasi se helvetillinen tunkkaisuus, jonka alta oli haasteita löytää oikein muuta. Se tekee parituksestakin aika haastavan. Melko hento tämä joka tapauksessa maultaan on sen tunkaisuuden alla ja varovaisesti pitää edetä, ettei aja yli.
Paritukset
Saison (Dupont): Eh. Olut hukkuu juuston tunkkaisuuden alle. Hieman sieltä yrttisyyttä pörähtelee, mutta heikoksi jää.
Arvosana: 6
Hefeweizen (Paulaner): Yhhhh... yhdistelmä, joka jotenkin onnistuu heikentämään olutta ja juusto ei yhtään parane sekään. Epäselvää maltaista hedelmäisyyttä vanhassa talossa... Saan tästä mielleyhtymän lapsuuden kesämökin paskahuussiin, sekös mieltä ylentää. Just sitä mitä haen ruualta ja juomalta. Eiku.
Arvosana: 5
Hazy PA (Himo Määritys): Toimii kolmikosta "parhaiten", koska oluesta esille tuleva hedelmä on sitruksisin ja raikkain vastapaino juustolle, mutta muhkeammat hedelmän muodot seassa luovat taas sitä huussivibaa.
Arvosana: 6½
---
Kotimainen: Ullanlinna
Helsingin Meijeriliikkeen pieniä juustokiekkoja näkyy täälläpäin hyvin kaupoissa. Niissä on jopa neljää erilaista valkohomejuustoa: Linnunlaulu, Klippan, Ullanlinna ja Hanasaari. Valikoin niistä Ullanlinnan summamutikassa. Tämäkin sieltä Redin K:sta.
Ullis osoittautuikin erinomaiseksi juustoksi. Huoneenlämmössä lähes valuvaksi muuttuva, erittäin mehevän rasvainen ja kermainen tapaus. Brie de Meaux voitti setin parhaan juuston paikan lähinnä maineellaan, sen verran hyvää oli tämäkin.
Paritukset
Saison (Dupont): Erittäin jees. Kuten briessä, saison taklaa rasvaa, mutta koska tässä rasvaisuutta on vielä muhkeammin, yhdistelmä on parempi. Saisonin pippuri-yrttinen loppumakukin nousee kauniisti, kauniimmin kuin brien kanssa. Hyvää.
Arvosana: 8½
Hefeweizen (Paulaner): Noh? Odotin samanlaista erinomaisuutta kuin briessä, mutta tämä onkin ihan lässy. Ilmeisesti hedelmäisyyden korostus vaatii sen jalkahien juustosta, se kun tästä Ullanlinnasta puuttui. Meneehän tämä, mutta ei nyt ihan hiteintä ole.
Arvosana: 7
Hazy PA (Himo Määritys): Hämmentävän kova! Juuston rasva ja hazyn hedelmäisyys yhdistyvät ikään kuin hedelmätoffeeksi. Hedelmäisyys suorastaan muljuaa juuston sopukoissa. Sekä olut, että juusto paranevat. Suorastaan kummallista, että hefeweizenin hedelmät eivät kokeneet samaa, mutta näin nämä näköjään menee.
Arvosana: 9
Kommentit
Lähetä kommentti
Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.