On aika! On aika käyttää aivan liikaa aikaa, vaivaa ja näpertelyä aivan typerään asiaan, joka ei oikeasti sellaista kaipaa. Joten miksipä ei, sehän on harrastusten aatelia.
Alkoholilaki muuttuu tai ainakin niin povataan ja kauppoihin saapuvat kaikkien jo kauan sinne odottamat juomat: Vahvat vaaleat lagerit eli tuttavallisemmin viinalagerit*. Olutharrastajat odottavat kauppoihin pääasiassa kaikkea muuta, mutta näitähän sinne eritoten on tulossa. Alkon myydyimpiä** oluita ovat nimittäin jo vuosia olleet, huimalla kaulalla, juuri tällaiset vahvat vaaleat lagerit. Tottakai kaupat ottavat niitä isosti myyntiin. Myös laivatuontina näkee aika usein vahvojen lagereiden pakkauksia, koska niissä on oluista paras alkoholi-paino-hinta-suhde
Nämähän täytyy tietysti sokkotestata, että kansa tietää sitten mistä valita! Tai siis siksi, että on tällai näppärästi huumorimielessä hauska testi.
Viinalager saa kutsumanimensä siitä, että usein niissä maistuu vähän ikävästi alkoholi läpi, koska ei ehkä ole niin välitetty sitä peittääkään. Panimojen markkinointi toki tahtoo näytellä kohteliasta ja suosittelee näitä milloin millekin ruualle ja hienostuneelle tilanteelle. Ei siinä, voihan niitä siihenkin käyttää. Mutta ei nyt jeesustella. Tunnustetaan se tosiasia, että näitä ostetaan varsin usein ihan vain humalahakuisesti.
Tiedän myös, että on ihmisiä, jotka ihan oikeasti valitsevat tällaisen lagerin ihan makuasiana, koska pitävät niistä. Eikä siinä mitään väärää tietysti ole, makuasioista voi vain kiistellä.
Mikä nyt sitten on viinalager ja mikä ei?
Saksalainen vaalea doppelbock voi teknisesti vaikuttaa ja huonoimmillaan jopa maistua viinalagerilta, mutta ei sellainen oikein henkisesti samaan lokeroon osu. Kansainvälisesti puhutaan ennemmin Malt Liquorista. Tunnepuolen hommiahan nämä ovat. Määritellään nyt huvikseen testin tarpeiksi vielä.Viinalager on:
1. Vaalea simppeli lager
2. Yli 7% alkoholiltaan
3. Verrattaen halpa
4. Miedosti humaloitu, eikä muutenkaan maustettu
Bonuspisteitä saa, mikäli olut on jonkun paljon tunnetumman miedomman oluen brändillä.
Yleensä viinalager on myös suuren panimon tuote, mutta poikkeuksia löytyy.
Taskulämmin?
Tein instagramissa kyselyn, jossa kysyin mitkä viinalagerit olisi tärkeintä sokkomaistaa ja "taskulämmin kotimainen" voitti. Sehän oli huumoria tietysti, mutta on sillä pointtikin. Nimittäin perinteinen humalahakuinen viinalager on ostettu Alkon hyllystä, että saisi mökkivieraana koko alkupäivän tissutelleen mökin isännän humalatilan nopeasti kiinni, tai laivan tax freestä, että voisi saavuttaa murakan liminaalitilan hyttietkoilla. Kummassakin tilanteessa se on lämmintä, koska se myydään lämpimänä eikä sitä kylmäksikään ehdi saada. Niinpä huoneenlämpöinen, tai pahimmillaan se taskulämmin, on luonnollinen nautiskelulämpö.
Sitäpaitsi jos viinalager menee lämpimänä, ei se kylmänä ainakaan huonompaa ole.
Oluet
Sivuhuomiona Alkon alkoholisuhteeltaan halvin olut on A. Le Coq Gold, joka on keskiolutvahvuinen, eli lopulta nämä viinalagerit eivät oikeasti edes ole siihen olutlärvien vetoon mikään halvin optio. Ainakaan Alkosta.
Maisteluun valikoitui Alkosta seuraavat tuotteet, joita voinee odottaa tulevaisuuden maitokauppavalikoimiinkin.
Karhu 8%
Karjala 8%
Koff Stallion
Lahden Erikois Strong Lager
Olvi Tuplapukki - Tämähän menee uuden kaupparajan yli puolella prosenttiyksiköllä, mutta on aika satavarma, että Olvi lantraa tästä hittituotteestaan 8% version kauppoihin. Tuplapukki on kuitenkin Alkon myydyin olut, joten pakko se on tässä olla mukana.
Saimaa Vahva Lager - Setin ainoa pienemmän panimon olut!
Sandels Vahva Lager
Bonusyllärinä on ulkomainen klassikkojen klassikko, tanskalainen norsuolut, Carlsberg Elephant! On muuten ensimmäinen olut, jolla olen juonut oikein kunnon humalan back in the cottonlands joskus 27 vuotta sitten. Toivottavasti ei muistu mieleen...
Hintaskaalaan olisi osunut muutama muukin ulkomainen, mutta jätetään ne nyt pois. Olivat turhan mietojakin pääosin. Lisäksi Mallaskosken True Bock menee myös tuohon hinta-vahvuusluokkaan, mutta se on tumma bock, eikä siis osu määritelmään. Samaan hinta-vahvuusluokkaan uppoaa muuten myös Ayinger Winterbock (eli Celebrator), joka on sellainen 10/10 pisteen upea doppelbock-klassikko.
Lisäksi Alkossa olisi oikein viinalagerien uusi helmi Pramia Vahva Lager. "Helmi", koska se on räikeän viinalagermainen ja vieläpä muovipullossa. Ikävä kyllä se ei ole erityisen halpaa, litrahinta on melkein tuplat halvimpiin.
Maistelu
Olen pitkään halunnut tehdä ns. playoff-tyylisen maistelun ja tähän se sopii kuin nenä päähän. Toisin sanoen oluet maistetaan sokkopareina ja voittaja pääsee aina jatkoon. Ensin käsitellään alkusarjat, seuraavassa postauksessa semifinaalit ja sitten finaali. Ennakkosijoitukset eli ns. seedit piti jotenkin määritellä, joten ne ovat Untappd-pisteiden mukaan. Jotka olivat muuten 2,665 - 3,089 välillä, joten aika tasavahvoina ovat sielläkin, joskin vähän haisee siltä, että brändäys on näissä tehnyt töitään täppäreille.
Otteluparit tietysti tiedän, mutta muuten maistetaan oluet ihan aidosti sokkona, eli en tiedä mikä olut on ja lisäksi juon ne läpinäkymättömistä kupeista. Olen nimittäin joskus aiemmin huomannut, että näissä bulkkilagerihtavissa testeissä etenkin Karhut tunnistaa helposti väristä.
Postaukset
Postaukset eli ns. ottelupäivät suoritetaan seuraavasti, ellei esteitä ilmene.
Vaalean Konferenssin alkuerät - Viikolla 16 (eli ensi viikolla)
Vahvan Konferenssin alkuerät - Viikolla 17
Semifinaalit ja finaali - Viikolla 18, vapuksi
Saas nähdä kuinka oluiden käy! Äijän ei käyne hyvin.
----
*Joku varmaan nyt sitten on sitä mieltä, että on huolella ja hartaudella valmistetun oluen parjaamista kutsua näitä viinalagereiksi ja kiusantekoa on tämä. Kilin kellit.
**On sinällään mielenkiintoista nähdä, käykö näiden kauppa yhtä hyvin kaupassa kun setämiehet eivät pystykään ottamaan niitä kossupullon kylkeen, mutta se ei nyt kuulu tähän.
Aiotko lantrata Tuplapukin itse 8,0-prosenttiseksi vertailua varten, vai arvioidaanko se ns. raakana?
VastaaPoistaEi tässä nyt tarvitse niin pedantti olla. Raakana mennään. 0,5%+ on kuitenkin enemmän heikkous kuin vahvuus tässä, joten ihan itseään saa tuplapukki syyttää.
Poista